Mjölkbonden uppmanar: Hjälp gotlänningarna att bli fler – sök Gotlandsstipendiet

Lästid
1 min
Mjölkbonden uppmanar: Hjälp gotlänningarna att bli fler – sök Gotlandsstipendiet
Publicerad
09 maj 2017
Kontakter:
Presskontakt

Fler än 11 000 stockholmare väljer gotländska raukar, stränder och kalkstensbrott som sin närmaste granne under sommarhalvåret. Men samtidigt vill Gotland öka sin fasta befolkning. För att hjälpa gotlänningarna att bli fler introducerar nu Arla **Gotlandsstipendiet**– en möjlighet för ett stockholmspar att starta ett nytt liv på ön.

Varje år reser hundratusentals stockholmare till Gotland och nästan 6 000 hushåll i Stockholm har fritidshus på ön. Under våren 2017 har stockholmarna också fått möjligheten att uppleva Gotland på hemmaplan när de gotländska Arlaböndernas ekomjölk kom till Stockholm. Nu introducerar Arla Gotlandsstipendiet – ett stipendium som gör det möjligt för ett stockholmspar att uppleva ölivet på riktigt och samtidigt hjälpa gotlänningarna att nå målet att bli 65 000 invånare år 2025.

En före detta stockholmare som har bytt storstaden mot gårdslivet på Gotland är Arlabonden Jessica Hermansson. Nu uppmanar hon stockholmarna att söka Gotlandsstipendiet.

– När jag flyttade till Gotland för 14 år sedan år sedan var det en dröm som blev verklighet. Jag trivs verkligen bra här, men vi måste bli fler på ön. För mig är det jätteviktigt att få fler att flytta till hit för att ön ska leva året om och för att vi ska kunna fortsätta att hålla landskapen öppna, säger Jessica Hermansson.

Gotland har i dag drygt 58 000 invånare, men vill öka sin fasta året runt-befolkning. Målet är att bli 65 000 invånare år 2025. Inflyttarbyrån, som är en del av Region Gotland och Inspiration Gotland, arbetar för en positiv befolkningsutveckling. Sara Cederlund, projektledare på Inflyttarbyrån, hoppas nu på att fler ska upptäcka ön.

– Gotland är en plats som kännetecknas av närhet, hållbar tillväxt och livsglädje. Och vi hoppas såklart att Gotlandsstipendiet gör att fler upptäcker Gotland som ett långsiktigt boendealternativ, säger Sara Cederlund.

Fakta om Gotlandsstipendiet
Gotlandsstipendiet är ett initiativ som gör det möjligt för ett stockholmspar att flytta till Gotland och bo i ett hus på ön kostnadsfritt under perioden september till december 2017. Bakgrunden till initiativet är att Gotland önskar öka sin fasta året runt-befolkning. Genom Gotlandsstipendiet vill Arla hjälpa gotlänningarna att nå visionen om att bli 65 000 invånare på ön år 2025. Läs mer och sök här. Se också filmen med Jessica från Gotland här.

Om Arla Ko Gotlandsmjölk
På Gotland finns det 168 Arlabönder varav 11 är ekologiska mjölkbönder. Tillverkning och förpackning av den gotländska mjölken sker på Arlas mejeri i Visby. Från och med februari 2017 finns Gotlandsmjölken (ekologisk mellanmjölk och lantmjölk) i utvalda butiker i Stockholmsområdet.

Vill du veta mer, vänligen kontakta:
Mikael Lindgren, pr-chef, Arla Sverige
e-post: mikael.lindgren@arlafoods.com, tel: 0768 798 513

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76