God mat gör oss lyckligare - Färsk undersökning till grund för Arlas initiativ Matlycka

Lästid
5 min
Publicerad
23 augusti 2017
Kontakter:
Presskontakt

Snåla inte med smöret och de äkta råvarorna. God mat och gott umgänge runt matbordet gör oss nämligen lyckliga – det visar en ny undersökning\* från Arla som nu lanserar initiativet Matlycka . Tillsammans med lyckoexperten Malin Rapp och Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson vill Arla utforska kopplingen mellan mat och lycka, och utveckla recept som gör oss lite lyckligare.

Hur hänger mat ihop med våra känslor? Och kan vi med matens hjälp bli lite lyckligare? I en färsk undersökning, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Arla, menar 80 procent av de tillfrågade svenskarna att de blir lyckliga av att äta god mat. Bra råvaror har en naturlig roll i god mat och enligt undersökningen tycker hela 84 procent att smör gör maten godare.

– Undersökningen bekräftar vad Arla alltid har trott på, att mat och lycka hänger ihop. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi lagar, äter och umgås över god mat? Det ville vi utforska med hjälp av lyckoexperten Malin Rapp och kocken Jimmi Eriksson. Med initiativet Matlycka vill vi inspirera fler att använda matlagning som ett verktyg till att öka välbefinnandet, säger Katarina Klingberg, varumärkesansvarig för Svenskt Smör.

Medan de flesta blir lyckliga av att äta god mat är det bara hälften av de som lagar mat (51 procent) som känner glädje när de lagar mat. Varfjärde (23 procent) upplever press och tycker att det är krångligt att bjuda på middag.

– Matlagning kan framkalla lycka, men också prestationsångest. Många jämför sig med andra, inte minst i köket, och strävar hela tiden efter något bättre. Men jakten på perfektion gör oss inte lyckliga. Lyckoforskningen visar istället att närvaro, utmaningar i lagom dos och umgänge är det som får oss att må bättre. Att ta sig tid att laga och njuta av god mat tillsammans är utmärkta sätt att träna på det här varje dag, säger Malin Rapp, lyckoexpert och motivationsföreläsare.

Recept på lycka

God mat tycks alltså göra oss lyckliga. Två tredjedelar (68 procent) upplever också att mat smakar godare om de är närvarande medan de äter. Och hela 71 procent anser att mat smakar bättre i sällskap med andra. För att framkalla ännu mer glädje lanserar Arla den nya inspirationssajten Matlycka. På arla.se/matlycka finns information om lyckoforskning och mat, samt tio inspirerande recept som enligt Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson är vägen till lycka.

– Med naturliga råvaror, få ingredienser och smör som smakförhöjare vill jag inspirera människor att njuta mer av det goda i livet. Framförallt vill jag uppmuntra fler att sänka ribban något, utmana sig själva på en lagom nivå och laga mer mat tillsammans med andra, säger Jimmi Eriksson.

Jimmi Erikssons nya recept finns på arla.se/matlycka från och med sista veckan av augusti.

För ytterligare information om undersökningen, vänligen kontakta:
Mikael Lindgren, PR-chef, Arla Sverige
mikael.lindgren@arlafoods.com
0768 798 513

Arlas undersökning om mat och lycka i siffror

Lyckoforskningen visar att när vi är närvarande i stunden, umgås med andra och utmanar oss lagom mycket kan vi öka vårt välbefinnande. Genom att njuta av god mat, äta tillsammans med andra och utmana oss i köket, kan vi påverka vårt välmående varje dag och träna hjärnan i det som den mår bra utav säger lyckoexperten Malin Rapp.

  • Hela 72 procent av svenskarna upplever att de är lyckliga.
  • 80 procent av svenskarna blir lyckligare av att äta god mat.
  • Endast 51 procent av de som brukar laga mat upplever glädje när de lagar mat.
  • 88 procent upplever att mat blir godare om den tillagas av naturliga råvaror.

Mat och närvaro

  • 57 procent upplever att de oftast är närvarande i stunden när de äter, äldre upplever det i högre grad än yngre.
  • 68 procent upplever att mat smakar godare om de är närvarande i stunden.
  • 32 procent anger TV-tittande som den vanligaste orsaken till att de inte upplever sig som närvarande under måltidsstunden.
  • De som upplever sig vara lyckliga tar sig mer tid för att äta i lugn och ro och tillsammans med andra, jämfört med de som inte upplever sig som lyckliga.
  • 43 procent äter mat på språng eller under stressade omständigheter flera gånger i veckan. Motsvarande siffra bland 18-29-åringarna är 57 procent.

Mat och gemenskap

  • 71 procent av de som brukar äta i sällskap med andra upplever att mat blir godare tillsammans med andra. Upplevelsen är starkare hos kvinnor (76 procent) än män (67 procent).
  • Av de som upplever sig som lyckliga anger hela 59 procent att de äter middag tillsammans med andra varje dag. Av de som inte upplever sig som lyckliga är motsvarande siffra 33 procent. Trots det äter så många som var femte svensk (21 procent) middag tillsammans med andra mer sällan än en gång i veckan (19 procent), eller aldrig (2 procent).
  • 39 procent av svenskarna som brukar äta tillsammans med andra önskar att de åt fler måltider tillsammans med andra.
  • Frukosten på vardagar är den vanligaste ensammåltiden (65 procent).
  • Frukost och middag på helgen är de måltider svenskarna njuter mest av (helgfrukost 70 procent och helgmiddag 86 procent).

Utmaningar i köket

  • 38 procent av de som lagar mat utmanar sig sällan eller aldrig när de gör det. Män (45 procent) utmanar sig mer sällan än kvinnor (32 procent).
  • Vanligaste anledningen till att känna sig utmanad i köket är att testa nya recept som man inte har lagat tidigare (52 procent).
  • Var fjärde svensk (23 procent) känner press och tycker att det är krångligt att bjuda andra på middag.

*Arlas undersökning om mat och lycka genomfördes av Kantar Sifo mellan den 29 maj och 5 juni 2017 och inkluderade 1003 personer i åldern 18-79, representativt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige.

Biografi Malin Rapp och Jimmi Eriksson

Malin Rapp, lyckoexpert och motivationsföreläsare
Malin Rapp är utbildad inom kognitiv neurovetenskap, positiv psykologi samt evidensbaserat förändringsarbete. Hon verkar som föreläsare och expert inom hjärn- och motivationsforskning och hjälper idag organisationer och företag att öka engagemang och förbättra resultat genom att bli bättre på att leda sig själva och andra utifrån den senaste forskningen. Malin är även medgrundare av Growingminds och Bättre Skolor och sedan 2013 har hon lett satsningen “Välmående ger resultat” som är Sveriges största initiativ för implementering av hjärn- och motivationsforskning i skolan.

Jimmi Eriksson, Årets kock 2016

Jimmi Eriksson är en flerfaldigt prisbelönad kock och blev så sent som 2016 utsedd till Årets kock. Tidigare i år tog han även hem guld i Nordiska Mästerskapen. Förutom att ha varit en av de drivande krafterna bakom den hyllade restaurangen Lilla Ego i Stockholm har Jimmi arbetat på bland annat Pontus! samt haft en fyra år lång utlandskarriär. Jimmis fokus ligger på svenska mattraditioner i ett modernt utförande där grönsaker och primörer ligger honom närmast om hjärtat. Sedan i mars är Jimmi en av elva toppkockar och konditorer som utgör det Svenska Kocklandslaget.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76