Fira Skolmjölkens dag med Arla

Lästid
1 min
Fira Skolmjölkens dag med Arla
Publicerad
27 september 2017
Kontakter:
Presskontakt

På onsdag den 27 september firas Skolmjölkens dag världen över. I Sverige är mjölkglaset ett självklart inslag i skolmatsalen, men så är det inte i hela världen. För att uppmärksamma hälsofördelarna med skolmjölk instiftade därför FN en alldeles egen dag.

Skolmjölkens dag instiftades år 2000 av FN-organet Food and Agriculture Organization som en internationell dag för att fira skolmjölken. Syftet är att länder över hela världen ska kunna utbyta information om skolmjölk, ge råd och hjälp till länder som vill få in mjölk i skolorna. I Sverige har vi serverat mjölk till skollunchen sedan 1946.

  • Att servera mjölk till skolmaten är ett gott och enkelt sätt att få i sig flera av de vitaminer och mineraler som barn behöver få i sig varje dag. Enligt skollagen ska elever erbjudas näringsriktig mat och med mjölk till maten är det lättare att uppnå. I synnerhet för de barn och ungdomar som äter lite. Mjölken ger bland annat vitamin D som tillsammans med kalcium är viktigt för skelettet, säger Maja Nordström, hälsospecialist på Arla.

Inför Skolmjölkens dag har Arla tagit fram ett pedagogiskt skolmaterial med fokus på skolmat i Sverige och runt om i världen. Med hjälp av diskussionsfrågor, kreativa övningar och språkquiz får eleverna lära sig om hälsa, miljö och geografi. Materialet finns i olika nivåer, anpassade efter förskoleklass & lågstadiet, mellanstadiet samt högstadiet.

Skolmjölkens dag firas alltid den sista onsdagen i september och på onsdag är det artonde året i rad.

Fakta om mjölk

  • Svenska skolbarn dricker i genomsnitt 1,8 dl mjölk per skollunch enligt LRF Mjölk
  • Mjölk innehåller en mängd näringsämnen som är extra viktiga för barn. Bland annat protein och kalcium som behövs för att skelettet ska växa och fungera normalt. Se filmen om mjölk till lunch i skolan http://www.mjolk.se/#!/artiklar/mjolkkampen-skola/

För mer information om Skolmjölkens dag, besök:
https://kund.arla.se/kunskap-rad/skola-forskola/skolmjolkens-dag/

För ytterligare information, kontakta:
Maja Nordström maja.nordstroem@arlafoods.com tel: +46 70 287 21 11

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76