Ellanore från Bromma bakar Sveriges godaste kladdkaka

Lästid
2 min
Ellanore Rollvén - Vinnare Kladdkakeracet 2017
Publicerad
14 oktober 2017
Kontakter:
Presskontakt

Ellanore Rollvén är årets vinnare av Kladdkakeracet, Arlas tävling där barn och unga mellan 10 och 14 år gör upp om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka. Ellanore som vann den spännande finalen med sin *Glutenfria kladdkaka med dulce de leche,* blev den tolfte vinnaren av den prestigefulla tävlingen som gick av stapeln idag på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Kladdkaka är ett av de mest omtyckta bakverken i Sverige och det mest eftersökta receptet på arla.se. Kladdkakeracet vänder sig till barn och unga för att sprida bakglädje och uppmuntra till nya spännande kladdkakerecept.

Av alla bidrag valdes sex finalister ut för att baka sina kladdkakor inför stor publik på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Där provsmakades och bedömdes kladdkakorna av en jury bestående av bland annat representanter från Arla, Bak- & Chokladfestivalen och förra årets vinnare av Kladdkakeracet, Miranda Westerlind. Efter en noggrann överläggning stod till sist Ellanore Rollvén som vinnare av Kladdkakeracet 2017.

– Det känns jättebra, jag är verkligen glad. Det var många goda kladdkakor som tävlade i år och då känns det lite extra roligt, säger Ellanore Rollvén, vinnare i Arlas tävling Kladdkakeracet 2017.

Ellanores Glutenfria kladdkaka med dulce de leche vann med motiveringen: ”En kladdkaka i tiden som passar alla. Elegant hantverk med en modern twist och tydliga rena smaker”.

– Vi har sett en otrolig kreativitet från alla finalister idag och Ellanores kladdkaka hade det lilla extra. Smakerna av både sälta och sötma gjorde den till en riktig vinnare. Förra året såg vi vågade smakkombinationer och intressanta texturer och den trenden har hållit i sig även i år. Det som varit mest trendigt i år har utan tvekan varit att kombinera kladdkaka med andra typer av bakverk som morotskaka och smulpaj, säger Ulrica Karlsson, projektledare för Kladdkakeracet.

Ellanore Rollvén, vinnare i Kladdkakeracet 2017, får en praktikdag hos en professionell konditor och en plats i juryn under nästa års tävling. Samtliga finalrecept blir publicerade på arla.se och dessutom får finalisterna ett diplom, en pokal samt tävlingskläder i form av Bak- & Chokladfestivalrock, förkläde och mössa.

Amanda Persson med sin Morotskladdkaka, tog hem Folkets Röst i år, kategorin där allmänheten röstat fram sin favorit via hemsidan www.arla.se/kladdkakeracet och på Facebook.

  • På andraplats i Kladdkakeracet 2017 kom Amanda Persson med sin Morotskladdkaka.
  • På tredjeplats i Kladdkakeracet 2017 kom Smilla Ahlqvist med sin Kladdkaka med hallon, marshmallows och salted caramel.
  • På delad fjärdeplats i Kladdkakeracet 2017 kom Majken Esse med sin Kardemummakladdkaka med blåbär och frötosca, Tora Nåvall och Ian Nåvall med sin Kladdkaka med chokladbitar och smulpajscrunch och Lovisa Sigfridsson med sin Kladdkakspaj.

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche

12 bitar

3 ägg
1 dl farinsocker
1½ dl strösocker
2 dl glutenfria havregryn
½ dl glutenfritt ströbröd
5 msk kakao
200 g Arla® Svenskt Smör
50 g mörk choklad
½ burk à 397 g (198,5 g) karamelliserad mjölk, dulce de leche
flingsalt

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg, farinsocker och socker i en bunke.
Mixa havregrynen till ett mjöl med stavmixer.
Blanda ner havremjöl, ströbröd och kakao i äggblandningen. Rör till en slät smet.
Smält smör och choklad i en kastrull. Rör ner i smeten.
Häll smeten i formen. Ringla över dulce de leche och strö på flingsalt.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Låt kakan svalna helt innan servering.

150° över- och undervärme

För mer information om Kladdkakeracet och recept besök: http://www.arla.se/kladdkakeracet

För mer information kontakta:

Ulrica Karlsson, Projektledare Kladdkakeracet på Arla
Tel: 073-629 84 88
E-post: ulrica.karlsson@arlafoods.com

För praktiska frågor, högupplösta bilder etc. kontakta:

Filippa Lundqvist, Presskontakt Prat PR
Tel: 070-029 83 93
E-post: filippa.lundqvist@prat.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76