Arla donerar överskottsprodukter till Matmissionen

Lästid
1 min
Publicerad
08 november 2017
Kontakter:
Presskontakt

Arla har ett företagsövergripande mål att halvera matsvinnet i produktionskedjan fram till år 2020, jämfört med 2005. Vi jobbar med att minska svinn i alla led men då vi producerar färskvaror får vi ibland ett överskott av produkter som inte går att sälja eftersom bäst-före-datum ligger för nära i tid för att Arlas kunder ska vilja köpa dem. Arla i Sverige kommer att donera sådana överskottsprodukter från Stockholms mejeri till Matmissionen, en del av verksområdet Matcentralen inom Stockholms Stadsmission. På Europanivå startar Arla ett liknande samarbete med European Federation of Food Banks (FEBA).

– Arlas målsättning är att andelen matsvinn ska halveras under en femtonårsperiod. Att donera överskottsprodukter istället för att låta fullvärdiga livsmedel gå till foder- och biogasproduktion är att bidra till resurseffektivitet, säger Anna-Karin Modin Edman Hållbarhetschef på Arla.

Arla kommer att kunna donera stora volymer överskottsprodukter, till människor i social utsatthet, på ett strukturerat sätt. I Sverige är det är framförallt smaksatta färskvaror och specialprodukter som kommer att doneras, t ex smaksatt yoghurt, kvarg, soppor och Creme fraiche.

– Att donera överskottsprodukter bidrar också till folkhälsa eftersom många människor i social utsatthet äter en kost som är sämre ur nutritionsperspektiv och är mindre varierad, säger Anna-Karin Modin Edman.

Mer info:

Den ideella organisationen European Federation of Food Banks (FEBA) har ett nätverk som binder ihop 326 s k matbanker i 23 länder. Läs mer: https://www.eurofoodbank.org/

Matmissionen tillhör Stockholms Stadsmission verksamhetsområde Matcentralen som arbetar med arbetsintegration och för att reducera matsvinn. Matmissionen gör det möj-ligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Matmissionen är också en plats för arbetsträning och bidrar till att minska matsvinnet. De har två butiker i Stockholm (Veddesta och i Hägersten). Läs mer: https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/matmissionen

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76