”Skollunchen ska vara en lyxig stund på dagen”

Lästid
1 min
fr v Magnus Ivarsson, Annica Juhlin, Anki Molander, Fredrik Lundquist och Erica Carlsson
Publicerad
02 februari 2017

Skolrestaurangen på Virginska gymnasiet i Örebro var först i länet att bli KRAV-certifierad. Man jobbar målmedvetet med att minska matsvinnet och involverar eleverna genom att sätta tydliga mål som redovisas varje dag. När eleverna lyckats nå målet för femte dagen blir det efterrätt kommande fredag. Maten tillagas till största delen från grunden, även ketchup, lingonsylt och kryddblandningar. Ambitionen är att kunna konkurrera med Örebros bästa lunchrestauranger.

  • För oss handlar matglädje väldigt mycket om delaktighet, bemötande och service. Vi jobbar hela tiden för att skapa en miljö där elever och personal trivs för att få en lugn atmosfär kring måltiden. Det är bara då man kan uppskatta maten och bli nyfiken att pröva nytt, säger Fredrik Lundquist, kökschef på skolrestaurangen.

Skolan har två restauranger där sammanlagt cirka 1100 elever äter varje dag. Här serveras bland annat minst tre varma rätter att välja mellan och runt 12 sallader varje dag. Elevrestaurangerna har förnyats i etapper för att skapa en restaurangkänsla. Dukar på borden, levande blommor på borden, och handskrivna skyltar är några exempel. Det senaste är ”röda mattan” innanför entrédörrarna.

  • Röda mattan är ett av flera sätt att understryka att lunchen hos oss är en trivsam och lyxig stund på dagen. Vi har också en nära dialog med eleverna varje dag i restaurangen, via sociala medier och olika matråd för att få feedback. Dessutom har vi fått ett tiotal inofficiella matambassadörer, elever som tidigare varit kritiska till maten och miljön men numer för vår talan till andra elever och återkopplar till oss med åsikter och önskemål, säger Fredrik.

Mer information om Virginska Gymnasiets Skolrestaurang, kontakta:

Virginska skolrestaurangen, Örebro, Fredrik Lundquist, tel 076-551 31 91, fredrik.lundquist@orebro.se

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko