”Seniorer ska längta till måltiden”

Lästid
1 min
t v Daniela Lorenz och t h Carin Abdolrahim
Publicerad
02 februari 2017

Gästernas synpunkter och önskemål är grunden till seniormatglädje på Restaurang Leopold i Uppsala. Utöver 80 restauranggäster per dag lagar köket även mat till bland annat äldreboenden och andra seniorrestauranger i kommunen. Tyck-till-låda i restaurangen, matdagbok på äldreboenden och det dagliga mötet med gästerna hjälper köket att skapa menyer som gläder de äldre. Flera gånger under året är det Gästens val på menyn då olika efterlängtade favoriträtter tillagas. Gäster som inte orkar äta upp hela sin vällagade portion får ta med den i en doggy-bag.

  • Alla gäster ska längta till vår restaurang och känna sig sedda när de kommer hit. Därför jobbar vi med att ständigt vara lyhörda och att anpassa mat och servering efter våra gästers personliga behov så långt det bara går, säger Daniela Lorenz, köks- och restaurangansvarig på Restaurang Leopold.

Porslinet är anpassat efter de äldres behov och bord och stolar är utprovade av gästerna. Medarbetarna i serveringen känner sina gäster och försöker anpassa upplägget på tallrikarna efter deras önskemål. Har man som gäst någon dag behov av särskilt anpassad mat, går det bra att ringa på morgonen, så tillagar köket det. Allt för att gästen ska bli nöjd.

Favoriträtter som gästerna särskilt längtar efter görs det lite extra kring. Till exempel när det serveras ärtsoppa första gången på hösten så blir det fest i restaurangen. Eller när pölsa och rödbetor står på menyn, då blir gästerna saliga.

  • Vi vill utveckla restaurangen tillsammans med våra gäster. I vår dialog med gästerna får vi både beröm och konstruktiv kritik och det är otroligt spännande. Alla glada lappar från våra gäster i Tyck-till-lådan är nog den härligaste uppskattningen, säger Daniela.

Mer information om Restaurang Leopold, kontakta:

Restaurang Leopold, Uppsala, Daniela Lorenz, tel 018-727 76 61, daniela.lorenz@uppsala.se

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko