”Maten ger barnen upptäckarglädje”

Lästid
1 min
Fr v: Mona Utsten, kökschef, Miranda Andersson, Heidi Apelman och Lily Theen.
Publicerad
07 februari 2017

På förskolan Skogsbacken i Svenshögen får måltiden ta den tid som barnen behöver, ibland ända upp till en timme. Här serveras allt från husmanskost till indisk mat. En stor del av råvarorna är ekologiska. Kocken Mona hälsar alltid alla små gäster välkomna och sitter med och äter. Barn, pedagoger och kock samlas också regelbundet kring gemensamma matlagningsprojekt. Vid ett tillfälle bakade alla sin egen pizza. Även ettåringarna visade att de klarar av att banka deg, måla tomatsås och lägga på ost och grönsaker.

  • Mat är en viktig del i vår verksamhet. Genom maten får barnen lära sig om råvaror, dess ursprung, de får upptäcka kryddor och hur man tillagar olika maträtter. Barnen blir nyfikna och vågar provsmaka, även det som de först tycker verkar vara lite konstigt, säger Mona Utsten, köksansvarig på förskolan.

Barnen är delaktiga i det mesta som rör maten. De följer med och hämtar färska grönsaker och frukt från en grönsaksodlare som ligger nära skolan. De odlar egna kryddor och grönsaker. De får vara med och duka. De äldsta barnen får egna kockrockar och får lära sig hur köket fungerar, allt från disk till matlagning, steg för steg. Ofta har de egna förslag på hur man diskar eller separerar ett ägg. Födelsedagar firas genom att födelsedagsbarnet får bestämma önskemåltid och vara med och tillaga den i köket.

-Det är fantastiskt att se upptäckarglädjen hos barnen och se att de vågar prova nya saker. Till exempel att provsmaka den råa laxfärsen för att kontrollera om det behövs mer kryddor. Då blir man varm i hjärtat, säger Mona.

Mer information om Svenshögen, kontakta:

Skogsbackens förskola, Svenshögen, Mona Utsten, tel 070-964 07 60, mona@skogsbacken.net

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko