”Måltiderna ska kännas som en fest”

Lästid
1 min
Fr v: Mikael Larsen serverar Sven Nilsson, (t v) och Bertil Bengtsson (t h)
Publicerad
02 februari 2017

På Skogslidens vårdboende i Båstad ska måltiden och smakerna väcka minnen och möta förväntningar. Vid högtider serveras traditionella maträtter och några gånger per år har man teman som till exempel medelhavsmeny och höstfest. Köket samarbetar nära med vårdboendets personal för att hela tiden förbättra rutiner och måltider. Målet är att ha Sveriges bästa måltider för äldre.

  • Vi vill göra varje dag till en fest för de som har byggt vårt land, det är vi skyldiga dem. Vi vill att måltidsstunden hos oss ska bli något att längta till. Vi brinner verkligen för det här, säger Mikael Larsen, kökschef på Skogslidens vårdboende.

Presentationen av maten är lika viktig som att den är vällagad och god. Maten ska dukas upp på ett sätt som gläder de äldre. Därför har kökets personal och personalen som serverar måltiderna ute på avdelningarna tätt samarbete. En daglig bild på Skogslidens instagramkonto är en hjälp för de som serverar. Där visar kockarna hur dagens maträtter kan dukas upp.

Mikael och hans medarbetare vill att måltiden ska vara en lustfylld stund, att maten väcker minnen till liv och skapar känslor. Maträtterna följer årstiderna enligt traditioner som de äldre känner igen. Högtider firas också traditionsenligt, som till exempel kräftfest, julbord och påskmiddag. Och naturligtvis skånsk gåsamiddag.

  • Det var fantastiskt att se glädjen hos våra gäster när vi serverade traditionell gåsamiddag för första gången. En av gästerna berättade lyckligt att han inte ätit gås på över 20 år. Sådana stunder minns jag särskilt starkt, säger Mikael.

Mer information om restaurangen på Skogslidens vårdboende, kontakta:

Skogslidens vårdboende, Båstad, Mikael Larsen, tel 0431-77403, mikael.larsen@bastad.se

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko