”Måltiden ska vara en upplevelse att längta till”

Lästid
2 min
Bild nr 1: Fr v: Jan Hedberg, Pia Kukka, Andrea Berns Wennberg, Kent Hedberg, Fikreta Kuka (Ytterligare två anställda ingår i teamet. De var tyvärr på långsemester men det var viktigt för Jan att de nämns ändå. De heter Catarina Dirisha och Davis Dir
Publicerad
02 februari 2017

Förväntningar, igenkänning och en god stämning är viktiga ingredienser för matglädje på seniorserveringen Vårdstyrkan i Täby. Här vill man lyfta fram ”friskfaktorer”. Dagliga möten och årliga enkäter visar vad de boende vill äta och hur de vill ha måltidsstunderna. Två huvudalternativ till lunch och middag erbjuds alltid. Även önskekost tillagas om alternativen inte passar. Matsalen är ljus och intim och fungerar också som allrum med olika aktiviteter som körsång, fredagsmys och allmän mötesplats.

  • Vi har fullt fokus på att måltidsstunden ska vara en upplevelse att längta till. Det handlar både om god, vällagad mat och bemötande. Varje gäst ska känna sig sedd och välkommen och mötas av ett leende, säger Jan Hedberg som är kökschef på Vårdstyrkan.

Frukost, lunch och middag serveras dagligen i restaurangen. Hit är både boende, personal, närstående och utomstående välkomna. Köket tillagar även mat till ett vårdboende i Sollentuna och till olika kunder inom hemtjänsten i Täby kommun.

Jan och hans medarbetare vill få en nära kontakt med sina restauranggäster. De sätter sig ofta vid borden och pratar om förr, om sådant de äldre gärna vill minnas och skapar återblickar. Ofta handlar det om maten.

  • Vi vill att alla som serverar ska kunna berätta om maten och därför har vi utbildning i måltider från förr. Många är unga eller har en annan kulturell bakgrund och har andra matvanor. De har ingen erfarenhet av mat som den äldre generationen tycker så mycket om. De yngre kan till exempel inte tänka sig att äta palt och fläsk, medan våra gäster blir lyckliga över att få just det, säger Jan.

Varje vecka är det fredagsmys i restaurangen. Då rullas den portabla barvagnen fram, kökschefen Jan serverar drinkar till den som önskar och gästerna kan njuta av låtar av Frank Sinatra. Eller någon annan önskemusik.

Mer information om Vårdstyrkan, kontakta:

Vårdstyrkan, Täby, Jan Hedberg, tel 08-732 24 80, jan.hedberg@vardstyrkan.se

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko