”Måltiden ger både kunskap och glädje för de yngsta”

Lästid
1 min
Fr v: Ester Papmehl-Dufay, Anna Landefrö, Josefin Muskala
Publicerad
07 februari 2017

På förskolan Föräldrakooperativet Flisan i Färjestaden handlar matglädje såväl om vällagad mat som om allt runt omkring. Här bakar barnen och kocken bokstavsbröd tillsammans, barnen får hjälpa till i köket där köksmaskinerna är extra spännande och måltiderna ses som tillfällen för samtal. Ibland handlar det om lärande, ibland är det bara relationsskapande. Blir det något över av den goda maten, får föräldrarna gärna köpa med sig hem.

  • Hos oss är måltiden kopplad till hela verksamheten i allt vi gör och vi ser att mat förstärker lärandet. Här får barnen vara med och bestämma menyn och skapa, undersöka och uttrycka sig genom maten, säger Anna Landefrö, förskolechef på Flisan.

Matplatsen ligger bredvid det öppna köket, så att barnen kan känna alla spännande dofter och se hur det puttrar i grytorna. När det är fest förvandlas matplatsen till ett långbord med spännande dekorationer som barnen har gjort. Ibland vänds borden upp och ned, filtar läggs på golvet och så blir matplatsen istället en inomhuspicknik.

På Flisan jobbar man enligt pedagogiken sapere. Barnen får närma sig råvarorna med alla sinnen och till exempel lära sig tycka om grönsaker som till en början ser lite läskiga ut. På förskolan serveras också tittportioner. Först tittar barnen, helt kravlöst. Sedan kanske någon petar lite. Sedan kan något barn ta en liten, liten smakbit.

  • Små barn har ofta en större förmåga att känna smaker än många kanske tror. Till exempel när vi provar olika äppelsorter genom att dofta, känna och smaka. Då är även de allra yngsta barnen klart medvetna om och lär sig urskilja vilken äppelsort de helst vill ha, säger Anna.

Mer information om Föräldrakooperativet Flisan, kontakta:

Föräldrakooperativet Flisan, Färjestaden, Anna Landefrö, tel 076-338 16 29, info@flisanvickleby.se

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko