”Här får eleverna både god mat och nyttig kunskap”

Lästid
1 min
Fr v: Ulrica Lindvall, Glenn Widén, Mattis Berg, Maj, Joakim Nyberg, Agnes Unander.
Publicerad
07 februari 2017

På Lidens skolrestaurang i Sundsvall ska det kännas som att besöka en restaurang ”på stan”. Lugn bakgrundsmusik, egendesignat buffébord, färska örter på borden och en varierad meny ska bidra till att matgästerna känner sig välkomna. Klimatsmarta temaveckor och egendesignad sopsorteringsstation leder till ökad miljömedvetenhet hos eleverna. Så gott som all mat tillagas helt från grunden och för att öka elevernas matintresse finns bland annat ett kokboksbibliotek.

Glenn Widén, kökschef för skolrestaurangen, började för två år sen. Då serverades bara en maträtt till lunchen, det var stökigt och högljutt i matsalen. Idag väljer eleverna bland fyra olika maträtter per, nästan allt tillagat från grunden. Man gör till och med egen mozzarella.

  • Vi har gjort en otrolig resa tillsammans hela skolan. Idag sitter eleverna och äter under längre tid och de samtalar med varandra, precis som man gör på vilken restaurang som helst, säger Glenn.

Glenn och hans kollega samarbetar nära med skolans pedagoger. Man har bland annat gemensamma temaveckor. Senast handlade det mobbning. På friluftsdagarna flyttar Glenn ut köket och lagar mat i det fria. Sedan ett år tillbaka pågår också ett projekt där elever får hjälpa till i skolrestaurangen. Det gäller alla elever, från förskolan till nionde klass.

  • Eleverna blir på det här sättet väldigt engagerade i maten och vi får både ris och ros, men mest beröm, faktiskt. Även föräldrarna blir intresserade. Vi har till exempel fått recept på spännande arabisk husmanskost, säger Glenn.

Mer information om Lidens Skolrestaurang, kontakta:

Lidens skola, Sundsvall, Glenn Widén, tel 070-226 53 10, glenn.carlsson@sundsvall.se

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko