”Här får barnen leka med maten”

Lästid
1 min
Fr v Hugo Frondelius, Anna Frisell, Ghyath Alahmad
Publicerad
07 februari 2017

På förskolan Stavstugan i Katrineholm har måltiden en central roll och skapar samhörighet mellan barn, pedagoger, kockar och föräldrar. Barnen är alltid välkomna i in köket där kocken tar sig tid att lyssna på sina små gäster och låter dem få var med i matlagningen. Här används råvaror från trakten och all mat tillagas från grunden. Ibland även utomhus då barn och kock lagar maten tillsammans.

Barnen uppmuntras att utforska nya smaker och leka och lära med måltiden. Till exempel sortera grönsaker i olika färgskalor, räkna dem, vara med och baka och mäta ingredienser, plocka bär i skogen eller bara prata om mat. Barnen vill ofta ta med sig recept hem för att tillaga eller baka hemma. Matmuffins blev en succé bland barnen så det receptet ville alla ta med sig hem.

  • Vi får mycket positiv respons både av barn och föräldrar. Vi ser att barnen utvecklas och vågar prova nya maträtter. Många av barnen kommer från andra kulturer och kan vara ovana vid vår mat. Men de vågar smaka och blir ofta väldigt förtjusta. Bland annat klassisk kålpudding, som har blivit en favorit, säger Anna Frisell, Stavstugans kock.

Barnen sköter förskolans egna odlingar där de planterar potatis, rotfrukter, örter, frukter och bär. Varje höst anordnar barnen en skördefest då föräldrar och släkt bjuds in till en buffé som barnen tillagat av sina nyskördade råvaror. Förskolan har också en årlig interkulturell fest då föräldrarna får bjuda på sin hemlagade mat och förskolans kockar bjuder på sin. Det blir en spännande blandning av maträtter som alla får smaka på.

Mer information om Stavstugan, kontakta:

Förskolan Stavstugan, Katrineholm, Anna Frisell, 076-778 33 29, anna.frisell@katrineholm.se

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko