”Bra mat är en grundsten i skolarbetet”

Lästid
1 min
Henrik Lilja tillsammans med eleverna fr v: Emil Järperud, Malte Moqvist, Mattis Classon, Felicia Mokvist och Amelia Lundborg
Publicerad
02 februari 2017

Efter tre års hårt arbete är Nyhemsskolans restaurang i Katrineholm elevernas, pedagogernas, skolledningens och föräldrarnas gemensamma glädjeämne. Eleverna tar för sig rejält av den vällagade maten och vågar prova nya maträtter och sallader. Nya barbord, ny belysning och nya serveringsdiskar bidrar till en trevlig måltidsmiljö. Hållbarhetsarbete är i fokus. Närproducerat, ekologiskt och samarbete med lokala leverantörer är idag självklarheter för skolans kök.

  • Bra mat är grundstenen för skolarbetet. Det är så vi ser på vårt arbete. Många av skolans pedagoger går hit med eleverna och äter tillsammans med dem och pratar mat. Så mat kan också ingå i skolarbete, säger Henrik Lilja, kökschef på Nyhemsskolans restaurang.

Eleverna, från förskoleklass till sjätte klass, kan varje dag välja på fyra, fem rätter. Så gott som all mat tillagas från grunden och det senaste tillskottet är eget surdegsbröd. Henrik och hans kollegor lyssnar varje dag på sina matgästers synpunkter och önskemål. Mottot är att ta vara på både gästernas och kockarnas idéer för att hela tiden kunna utveckla verksamheten.

  • Skolan har 500 lever och alla ska kunna hitta något att äta. Det ställer krav på oss och det är stimulerande. Belöningen är glada barn med härligt positiv energi, säger Henrik.

Mer information om Nyhemskolans Restaurang, kontakta:

Nyhemskolans Restaurang, Katrineholm, Henrik Lilja, tel 0150-57326, henrik.lilja@katrineholm.se

Om Arla Guldko

Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje.Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschprofiler samt representanter från bondeägda Arla med.
Läs mer här arla.se/guldko