Formgivning möter konditorkonst i Konditorrapporten 2016

Lästid
2 min
Fotograf: Sandra Birgersdotter Ek
Publicerad
06 oktober 2016
Kontakter:
Presskontakt

Tre sorters kakor, en yoghurtdessert, en grön morotskaka och en sommartårta. Det är några smakprov ur Konditorrapporten 2016, Arlas årliga spaning för konditorbranschen. Formgivaren Martin Bergström har sammanförts med några av Sveriges ledande konditorer i ett unikt samarbete på temat *Swedish Seasons*.

Den svenska bakkonsten gör internationell succé och begreppet ”fika” har etablerat sig i internationella storstäder. Det svenska hantverket går hem både på hemmaplan och utomlands. Detta speglas i årets Konditorrapport från Arla, som på temat Swedish Seasons fokuserar på vår mångfald i naturen och de färger, smaker och dofter som karakteriserar de svenska årstiderna. Rapporten innehåller tolv recept, ett för varje månad, som tagits fram av fyra konditorer i samarbete med formgivaren Martin Bergström.

– Swedish Seasons ligger helt rätt i tiden med den svenska hantverksskickligheten och vårt säsongs- och miljötänk. Vi ville utforska vad som hände när Martins formmässiga vision om det ”typiskt svenska” mötte konditorernas, säger Gunilla Blomqvist, Concept Manager på Arla Foodservice.

Tillsammans med konditorerna Patrik Fredriksson, Sara Aasum Hultberg, Magnus Johansson och Marie Skogström ledde Martin en skapande process från moodboard till färdiga recept som resulterade i tolv bakverk och desserter. Resultatet är en kavalkad av nytolkningar av svenska klassiker som kanelbullar, pannkakstårta och småkakor, blandat med kreationer som speglar våra svenska säsonger. Från isande desserter till en ”omelett” med hjortron bjuder rapporten på en färgsprakande resa genom vårt avlånga land.

– Hur jag kombinerar material och hittar teman är en stor del i mitt arbete. Här har jag velat hitta en hyllning till hantverket och våra traditioner – ”mormor i framtiden” liksom. För att vi ska ha en hållbar värld behöver vi blicka framåt samtidigt som vi måste bevara kunskap från tidigare generationer, säger Martin Bergström.

Swedish Seasons
Konditorrapporten 2016 speglar mångfalden i naturen och de färger, smaker och dofter som karakteriserar de svenska årstiderna. Att maximera råvarornas potential – och minimera svinn – är därför ett genomgående tema för recepten, oavsett om det handlar om att njuta av färska bär på sommaren eller att konservera dem för vintern. Rapporten innehåller följande recept:

Höst av Magnus Johansson
Ledord: kamouflage

 • september: Hjortronomelett med rårörda hjortron
 • oktober: Citron och lakritsbulle
 • november: Tre sorters kakor

Vinter av Marie Skogström
Ledord: komplex enkelhet

 • december: Hasselnötsyoghurt med änglamos och syltade enbär
 • januari: Antarktis
 • februari: Barndomsminnen

Vår av Sara Aasum Hultberg
Ledord: tradition i förnyelse

 • mars: Mjölkchokladkola med jordärtskocka
 • april: Morotskaka med örtfrosting
 • maj: Rosa explosion

Sommar av Patrik Fredriksson
Ledord: svulstighet

 • juni: Glassklubbor
 • juli: Pannkakstårta
 • augusti: Sommartårta

Ladda ner rapporten i sin helhet: https://kund.arla.se/

Vill du veta mer om innehållet i Konditorrapporten, kontakta:

Gunilla Blomqvist**,** Concept Manager, Arla Foodservice
Tel. 08-789 58 04, 070-649 58 04
E-post: gunilla.blomqvist@arlafoods.com

För mer information, recept och högupplösta bilder, kontakta:

Matilda Danielsson, presskontakt Prat PR
Tel. 0736 463 095
E-post: matilda.danielsson@prat.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76