Arla säljer Rynkeby Foods A/S till Eckes-Granini Group

Lästid
1 min
Arla säljer Rynkeby Foods A/S till Eckes-Granini Group
Publicerad
19 maj 2016
Kontakter:
Presskontakt

Arla meddelade i dag att man har undertecknat ett avtal om att sälja sitt juicedotterbolag Rynkeby Foods A/S (Rynkeby). Köparen är Tysklandsbaserade Eckes-Granini Group GmbH (Eckes-Granini) som är en ledande tillverkare av fruktbaserade varumärkesdrycker i Europa. Transaktionen är slutförd och träder i kraft direkt.

Rynkeby är den största tillverkaren av juice och saft i Norden, och säljer över 130 miljoner liter konsumentdrycker i framför allt Danmark, Sverige och Finland under varumärkena Rynkeby® och God Morgon®. Företaget grundades 1934 men har ägts helt av Arla sedan 1998.

Povl Krogsgaard, vice koncernchef för Arla, är övertygad om att Eckes-Granini passar bättre rent strategiskt för Rynkeby framöver:

– Under de senaste två decennierna har Arla sålt dotterbolag som inte har en direkt koppling till mejeriproduktion för att istället kunna fokusera på kärnverksamheten. Rynkeby var det sista kvarvarande dotterbolaget inom Arlakoncernen som inte var kopplat till mjölk, och vi tror att Rynkebys verksamhet passar bättre hos Eckes-Granini som kan ta företaget till nästa nivå i utvecklingen framöver, säger Povl Krogsgaard.

Enligt Thomas Hinderer, styrelseordförande och VD för Eckes-Granini, kommer Rynkeby utgöra en viktig del av Eckes-Granini Groups tillväxtstrategi:

– Förvärvet av Rynkeby Foods är ännu en viktig milstolpe för att dynamiskt driva den internationella tillväxtstrategin i Eckes-Granini framåt. Vi är stolta över att välkomna Rynkeby tillsammans med det mycket motiverade och professionella teamet samt två nya, starka varumärken till Eckes-Granini. Varumärkena Rynkeby® och God Morgon® kompletterar vår portfölj perfekt. Vi är nu nummer ett i åtta europeiska länder och nu fortsätter vi vår framgångsrika resa som den ledande leverantören av fruktdrycker, säger Thomas Hinderer.

Som en del av avtalet har parterna enats om en struktur för fortsättningen av det nuvarande distributionsupplägget.

Ytterligare villkor för transaktionen presenteras inte.

Om Rynkeby
Rynkeby Foods A/S är en juice- och saftleverantör med bas i Danmark, och säljer mer än 130 miljoner liter per år till konsumenter främst i Danmark, Sverige och Finland. Omsättningen 2015 var cirka 130 miljoner euro. Företaget har 200 medarbetare och har sitt huvudkontor och sin huvudsakliga produktionsanläggning i Ringe i Danmark.

Om Eckes-Granini
Eckes-Granini Group GmbH har sin bas i Nieder-Olm, nära Mainz i Tyskland. Eckes-Granini är det ledande företaget för fruktbaserade varumärkesdrycker i Europa med 15 nationella organisationer, omkring 1 500 medarbetare och med en export till 70 länder. Företaget är representerat i detaljhandel och på ”out of home”-marknaden med de internationella premiumvarumärkena granini och Pago och de lokala varumärkena hohes C, Joker, Marli, Brämhults, Elmenhorster, Sió och YO.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76