Arla öppnar ny produktionsanläggning i Senegal

Lästid
1 min
Publicerad
18 maj 2016

En ny förpackningsanläggning för Dano® mjölkpulver har tagits i drift i Senegals huvudstad Dakar. Arla fortsätter att genomföra sin 2020-strategi och i den är Senegal en viktig marknad som möjliggör ytterligare expansion i Västafrika.

Den nya anläggningen, som öppnades officiellt den 17 maj, är på 1 400 kvadratmeter och har kapacitet att årligen hantera 5 000 ton mjölkpulver tillverkat i Europa av Arlaböndernas mjölk. I anläggningen kommer olika typer av mjölkpulver ompaketeras till konsumentförpackningar, till exempel i form av små foliepåsar som är billiga och enkla att blanda med vatten för att få ett glas mjölk.

- Anläggningen är nästa steg i Arlas strävan att delta i utvecklingen av mejerimarknaden i Västafrika och erbjuda konsumenterna i regionen prisvärda och näringsrika produkter av hög kvalitet. Anläggningen kommer också att bidra med arbetstillfällen. Inledningsvis sysselsätter vi 20 personer i produktionen och fler kommer att anställas i takt med att vi ökar försäljningen och därmed även produktionsvolymen, säger Steen Hadsbjerg, chef för Arla i Afrika söder om Sahara.

Förpackningarna från anläggningen kommer inledningsvis att distribueras till grossister och butiker i Senegal av Arlas partner i Dakar, Agroline S.A., och senare även till grannländerna.

- Agroline har ett mycket bra kyldistributionsnät över hela Senegal. Senegal är vårt nav för att expandera till Mali och även Mauretanien. Beroende på kapacitet räknar vi med en lansering i Mali senare i år, säger Steen Hadsbjerg.

Arla erbjuder redan Dano®-mjölk med lång hållbarhet i Senegal och ambitionen är nu att erbjuda ett bredare produktsortiment. I mars 2016 tecknade Arla dessutom ett avtal avseende mozzarella med YUM-YUM, en lokal pizzakedja i Senegal.

I Senegal bor cirka 14 miljoner människor. Mejerimarknaden är välutvecklad med ett uppskattat värde av 250 miljoner euro. De snabbast växande kategorierna är smaksatta mjölkpulver, kondenserad mjölk och yoghurt. Den genomsnittliga marknadstillväxten uppskattas till 5 procent per år fram till 2020. Senegal spelar en stor roll som transitland för mjölkpulver för import till bland annat Mali och Burkina Faso.

Bedömning av situationen för mänskliga rättigheter i Senegal
Under 2015 gjorde Arla en bedömning av situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Senegal. Syftet var att säkerställa att företagets verksamhet i landet inte för med sig oavsiktliga negativa konsekvenser för den lokala mejerisektorn och omkringliggande samhällen.

Läs hela rapporten här: http://www.arla.com/globalassets/arla-global/company---overview/responsibility/human-rights/arla-human-rights-assessment-in-senegal-november-2015_1.pdf