En trendspaning i det gastronomiska Sverige: Arla presenterar Kockrapporten 2015

Lästid
1 min
En trendspaning i det gastronomiska Sverige: Arla presenterar Kockrapporten 2015
Publicerad
06 februari 2015
Kontakter:
Presskontakt

Arlas Kockrapport är en kartläggning av den svenska kock- och restaurangbranschen. Kockrapporten 2015 bygger dels på kvalitativa intervjuer med femton av Sveriges främsta kockar, dels på en riksrepresentativ undersökning med svenska folket. I tre kapitel, *Hett just nu*, *Restaurangtrender 2015 och framåt* och *Svenskarna och mejeri*, tar Kockrapporten med oss på en resa genom det gastronomiska Sverige.

Nedan följer en sammanfattning av rapporten. Den fullständiga Kockrapporten finns bifogad som pdf.

Hett just nu
2014 var ett rekordår för den svenska restaurangbranschen. För första gången omsatte branschen över 110 miljarder, en ökning på 5 miljarder kronor jämfört med 2013. Trenden att gå på restaurang syns även tydligt bland svenskarna. En majoritet (53 %) anger att de går på restaurang minst en gång i månaden och var femte svensk går på restaurang så ofta som en gång i veckan eller oftare.

Nordisk matlagning, grönsaker i huvudrollen och helhetstänk kring hur man på bästa sätt tar vara på råvaran är några av de ledord som ger form till restaurangbranschen just nu. I kapitlet Hett just går vi djupare in på de strömningar som präglat restaurangåret 2014 och de starkaste trenderna just nu:

  • Det nordiska köket
  • Grönsakerna har huvudrollen
  • Eko, ursprung och kvalitet – skickliga avvägningar skapar balans
  • Kreativitet minskar svinnet

Restaurangtrender 2015 och framåt
Kockarna menar att vi är inne i en positiv utvecklingsfas nu. Med ledord som ökad medvetenhet, ansvarstagande och personlighet kommer de strömningar vi sett under de senaste åren intensifieras och utvecklas under kommande år. I detta kapitel presenteras de övergripande restaurangtrenderna för 2015 och framåt:

  • Asien sätter smak på det nordiska köket
  • Mejeri 2.0
  • Medveten gastronomi
  • Matupplevelsen allt viktigare
  • Personliga kvarterskrogar framför dyra avsmakningsmenyer

Svenskarna & mejeri
Svenskarna är ett mejeriälskande folk. I en undersökning gjord på uppdrag av Arla för Kockrapporten framkom bland annat att 9 av 10 svenskar äter mejeriprodukter 1 till 2 gånger om dagen eller oftare. Drygt var femte svensk använder sig av mejeriprodukter så ofta som vid varje mål. I detta kapitel listas bland annat svenskarnas frukost- och matlagningsfavoriter samt vid vilket mål under dagen som svenskarna har allra svårast att vara utan mejeriprodukter.

För mer information om Kockrapporten 2015:

Mikael Lindgren
PR-chef Arla Foods
076-879 85 13
mikael.lindgren@arlafoods.com

Gunilla Blomqvist
Marknadschef Foodservice & Arla Foods
070-649 58 04
gunilla.blomqvist@arlafoods.com

Om Arla och Årets Kock
Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Vinnaren av Årets Kock 2015 blir svensk mästare i professionell matlagning, erövrar titeln Årets Kock och får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj. Arla var med och startade Årets Kock 1983 och är idag stolt huvudpresentatör av finalen. Arla har varit med sedan starten av tävlingen och jobbar långsiktigt med de bästa i branschen för att bli hela Sveriges matinspiratör.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76