​Arla: Mycket positivt i Livsmedelsverkets nya kostråd

Lästid
1 min
Publicerad
27 april 2015
Kontakter:
Presskontakt

Livsmedelsverket lanserar i dag sina nya kostråd. Arla välkomnar att Livsmedelsverket lyfter fram betydelsen av mjölk och mjölkprodukter som en del i en hälsosam kost.

- Det är bra att mjölkprodukter som grupp är med i de uppdaterade kostråden. Forskningen visar tydligt att mjölkprodukter ingår i kostmönster som förknippas med lägre risk för kronisk sjukdom. Man kan äta och njuta av våra produkter som en del av en sund kost genom hela livet, säger Annika Strömberg, ansvarig för hälsofrågor på Arla.

Det nya kostrådet från Livsmedelsverket lyder ”Byt till magra mejeriprodukter! Välj magra, osötade produkter som är berikade med D-vitamin.” Kostråden innehåller även en mängdrekommendation om 2-5 dl mjölk, fil och yoghurt om dagen för att täcka det rekommenderade dagliga behovet av kalcium på 800 mg för vuxna.

Idag äter svenskarna i medel ca 2,5 dl mjölk, fil och yoghurt och ca 25 gram ost på smörgås (Riksmaten 2010-11), vilket bidrar med ungefär halva kalciumintaget. Svenskarna får dessutom i sig ytterligare kalcium via maträtter där mjölk, ost och andra mjölkprodukter som kvarg, grädde, matlagningsyoghurt och crème fraiche ingår.

- Vi ser att det nya kostrådet är en tydlig markering om hur viktigt det är med mjölk och mjölkprodukter i kosten. Det är en bekräftelse av att dagens konsumtion av mjölk och mjölkprodukter är bra och inte behöver minskas. Livsmedelsverket skriver till och med att lite smör ibland är okej, vilket är glädjande, enligt Annika Strömberg.

Mjölk innehåller mycket av många olika näringsämnen för varje kalori man får i sig. I jämförelse med andra drycker ger mjölk också mycket näring i förhållande till sin klimatpåverkan. Dessutom bidrar kor och betande djur till att uppfylla miljömål som till exempel biologisk mångfald och öppna landskap. Livsmedelsverket vill med sina nya kostråd koppla samman miljö-, nutritions- och hälsoperspektiven, men det är svårt att få med alla perspektiv på ett vetenskapligt stringent sätt.

- Det är en mycket bra ansats av Livsmedelsverket att försöka få med alla perspektiv, men tyvärr ser vi att mjölk och ost får en del oförtjänt kritik i de bakomliggande rapporterna. När man drar sina slutsatser är det viktigt att titta på kombinationen av naturligt näringsinnehåll, och miljö- och klimatpåverkan. Ur det perspektivet är mjölk- och mejeriprodukter klimatsmarta livsmedel med ett naturligt högt näringsinnehåll, säger Anna-Karin Modin-Edman, hållbarhetsansvarig på Arla.

Presskontakt:
Claes Henriksson, presschef Arla Sverige, 0708-84 42 90, claes.henriksson@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76