Arla dubblar mängden D-vitamin i mjölken

Lästid
1 min
Publicerad
17 november 2015
Kontakter:
Presskontakt

Nu dubblar Arla mängden D-vitamin i mini-, lätt-, mellanmjölk och laktosfri mjölkdryck. Standardmjölk och samtliga konventionella filprodukter som tidigare inte har berikats får nu även de lika mycket D-vitamin.

Det finns två sätt att få i sig D-vitamin; dels via maten och dels via solen. På sommaren omvandlar vår hud solljuset till D-vitamin. Men mellan oktober och mars, när solljuset är svagare, får vi ingen D-vitamin den vägen och det blir därför extra viktigt att få i sig vitaminer från det vi äter. Från och med november i år dubblar därför Arla mängden D-vitamin i mini-, lätt-, mellanmjölk och laktosfri mjölk. Även standardmjölk och samtliga konventionella filprodukter som tidigare inte har berikats får nu lika mycket D-vitamin.

- Resultat från den senaste nationella kostundersökningen, Riksmaten, visar att D-vitamin är ett av få näringsämnen som befolkningen riskerar att ha ett otillräckligt intag av. Arla vill med den utökade berikningen bidra till ett ökat intag av D-vitamin bland befolkningen, säger Karin Arkbåge, nutritionist på Arla.

Mängdrekommendationen för intag av D-vitamin höjdes i de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 och ett nationellt lagförslag där berikningen med D-vitamin föreslås höjas ligger just nu ute på remiss. Det är för närvarande inte klart när den nya lagstiftningen kan träda ikraft, men Arla föregår detta och höjer berikningen i sina produkter redan nu.

- Det här ligger helt i linje med vår hälsostrategi där målsättningen är att inspirera och hjälpa konsumenter till ett hälsosammare liv. Vi väljer att berika både mjölk samt naturell och smaksatt fil och yoghurt för att nå så många som möjligt. Yoghurtsortimentet berikas löpande med start under 2016.

Dessa produkter omfattas av höjningen
Konventionell mjölk (alla fetthalter), ekologisk mjölk med en fetthalt på högst 1,5% (mellan-, lätt-, mini-), Klöver mjölk, konventionell laktosfri mjölkdryck (alla fetthalter), Cocio ljus chokladmjölk, naturell filmjölk (fetthalt max 3%), smaksatt filmjölk, specialfil (Onaka, Kefir, Långfil, A-fil).

De naturella produkterna kommer ha en D-vitaminhalt på 1,0 µg/100g produkt och de smaksatta filprodukterna något lägre, 0,8-0,9 µg/100g produkt.

Motsvarande ekologiska produkter får berikas först när ett nationellt lagkrav finns verkställt. Arla kommer då berika även dessa produkter.

För mer information, vänligen kontakta:
Mikael Lindgren, pr-chef Arla Sverige
Tel: 08-789 52 13, 076-879 85 13
E-post: mikael.lindgren@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76