Svenskarnas julfavoriter på konditori kartlagda

Lästid
1 min
Svenskarnas julfavoriter på konditori kartlagda
Publicerad
31 oktober 2014
Kontakter:
Presskontakt

Den svenska fikakulturen är stark. Varannan svensk handlar på konditori en gång i månaden eller oftare. I juletider är det framförallt klassiker som saffransbröd men också pepparkakor, marsipanfigurer och chokladpraliner som hör till favoriterna. Det visar Arlas årliga djupdykning i den svenska konditorvärlden, Konditorrapporten 2014.

Vi svenskar fikar som aldrig förr. I Konditorrapporten 2014 framkom bland annat att varannan svensk (50 %) handlar på konditori minst en gång i månaden. Många är nyfikna på att prova nytt när de går på konditori, hela 48 procent av svenskarna anger att de gärna gör så. I juletider är det dock de traditionella bakverken som är mest populära. Favoriten är utan tvekan saffransbröd, följt av klassiska pepparkakor och marsipanfigurer. På fjärde respektive femte plats återfinns mjuk pepparkaka och chokladpraliner.

Allra populärast är det att köpa saffransbröd i norra Sverige, där anger 46 procent av befolkningen att de gör så i juletider. Detta kan jämföras med 26 procent i södra mellersta Sverige. Där gillar man marsipan bättre. Ungdomar gillar också mjuk pepparkaka i högre utsträckning än äldre, 11 respektive 3 procent anger kakan som en av sina julfavoriter.

– Klassiska bakverk är populära på konditori och den trenden håller i sig även i juletider. Det såg vi tydligt i Konditorrapporten som vi släppte tidigare i år, säger Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods.

Klenäter och mandelmusslor bubblar i södra Sverige
Topplistan över svenskarnas julfavoriter i södra Sverige skiljer sig något från övriga landet. I Skåne, Halland och Blekinge ligger saffransbröd och pepparkakor fortfarande i topp men favoriter som marsipanfigurer och chokladpraliner har fått stå tillbaks till förmån för bakverk som klenäter och mandelmusslor.

Topplista: svenskarnas julfavoriter på konditori

  1. Saffransbröd

  2. Pepparkakor

  3. Marsipanfigurer

  4. Mjuk pepparkaka

  5. Chokladpraliner

För dem som vill baka svenskarnas julfavoriter hemma bifogas recept från arla.se på saffransbröd, pepparkakor, fransk chokladtryffel och mjuk pepparkaka.

För mer information om Konditorrapporten 2014, vänligen kontakta:
Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel: 08-789 52 13, 076-879 85 13
E-post: mikael.lindgren@arlafoods.com

För högupplösta bilder, kontakta:
Elin Eriksson, presskontakt Prat PR
Tel: 0704-22 89 50
E-post: elin.eriksson@prat.se

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov (www.yougov.se). Under perioden 29 augusti till 2 september har sammanlagt 1 003 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldrarna 18-74 som köper något att äta på konditori minst en gång per halvår. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76