På fredag äts över två miljoner kladdkakor

Lästid
2 min
På fredag äts över två miljoner kladdkakor
Publicerad
04 november 2014
Kontakter:
Presskontakt

Kladdkaka är ett av Sveriges mest älskade bakverk. Nu på fredag, den 7 november, väntas kladdkakeätandet nå en peak. Då firas Kladdkakans dag och över två miljoner kladdkakor kommer ätas i landet. Det visar en nyligen genomförd undersökning på uppdrag av Arla.

Den omåttligt populära kladdkakan fick en egen dag 2008. Sedan dess har den firats runt om i landet och i år förväntas firandet bli större än någonsin. Enligt en undersökning gjord av Arla kommer över två miljoner* kladdkakor att ätas under Kladdkakans dag 2014. Populärast är bakverket i Västernorrland och Jämtland där hela 37 procent planerar att äta kladdkaka den 7 november. Över hälften (54 %) av de svarande i målgruppen 15 till 22 år svarade att de kommer att äta kladdkaka på Kladdkakans dag.

– Kladdkaka är det mest sökta receptet på
 arla.se och ett av de mest populära bakverken på konditori. Att kladdkaka är ett av de mest älskade bakverken i Sverige råder det ingen tvekan om, säger Catarina Molin Österlund, ansvarig för recept och matinspiration på Arla.

Hälften av svenskarna (49 %) anger vispgrädde som sitt favorittillbehör till kladdkaka, vilket gör det till det överlägset mest populära tillbehöret. Glass kommer på andra plats med 18 procent och frukt och bär på tredje plats med 6 procent. Trots de traditionella favorittillbehören är svenskarna inte rädda för att experimentera i köket. 40 procent uppger att de gärna vill prova nya recept och smakkombinationer när det kommer till kladdkaka.

– Kladdkakans popularitet kan bero på att det är ett bakverk som kan varieras i oändlighet. Det bevisar barnen som skickar in nya recept till Arlas baktävling Kladdkakeracet år efter år. På arla.se har vi samlat samtliga finalrecept från Kladdkakeracet sedan 2010, dessutom utvecklar vi egna kladdkakerecept.  Det gör arla.se till en stor källa för inspiration vid kladdkakebaket, säger Catarina Molin Österlund.

Sveriges godaste kladdkaka, Kladdkaka med marängsviss-topping, bakar Amy Allegrini Hobson, 14 år från Kumla. Tidigare i höst vann hon Kladdkakeracet, Arlas årliga baktävling för barn mellan 10 och 14 år, som anordnas i syfte att sprida bakglädje bland barn och uppmuntra till nya spännande kladdkakerecept. Här bjuder Arla Köket på vinnarreceptet.

Kladdkaka med marängsviss-topping /12 bitar

Ingredienser:
100 g Arla® Svenskt Smör
2 ägg

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1⁄2 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 krm salt

Topping:
2 dl Arla Köket® vispgrädde 
2 bananer

1 1⁄2 dl små maränger 
strössel

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda ner de torra ingredienserna och rör ner det smälta smöret. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kakan svalna. Vispa grädden och klicka över kakan. Strö över skivad banan, maränger och strössel.

För mer information, vänligen kontakta:
Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel: 08-789 52 13, 076-879 85 13
E-post: mikael.lindgren@arlafoods.com

För recept och högupplösta bilder, kontakta:
Elin Eriksson, presskontakt Prat PR
Tel: 0704 22 89 50
E-post: elin.eriksson@prat.se

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i slutet av oktober via SnabbaSvar.se. 1049 personer, representativa för svenska folket vad avser kön, ålder och region, har svarat på frågorna.
*26,5 % av respondenterna (svenskar i åldrarna 15 till 80 år) har svarat att de planerar att äta kladdkaka på kladdkakans dag. Procentsatsen är multiplicerad med antalet svenskar i respondenternas ålder, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76