Mejeriprodukter med högt proteininnehåll blir allt populärare

Lästid
1 min
Mejeriprodukter med högt proteininnehåll blir allt populärare
Publicerad
03 juni 2014
Kontakter:
Presskontakt

Arla förbereder just nu för öppnandet av Europas största mejeri för cottage cheese i Falkenberg. Produktionsvolymen för cottage cheese har mer än fördubblats de senaste åren, som en följd av den snabbt ökande proteintrenden.

Proteintrenden har gjort att efterfrågan på cottage cheese, i Sverige framförallt under varumärket Keso®, har ökat stadigt de senaste åren. Det har haft positiva effekter för Arla, som ökat produktionsvolymen med 111 procent från 2009 till 2013.

I linje med detta har cottage cheese blivit en naturlig del av en hälsomedveten kost. Det beror både på det höga proteininnehållet och de många användningsområdena. Cottage cheese kan fungera både som ett snabbt mellanmål och som en ingrediens i olika maträtter.

  • Oavsett om du vill ha en produkt med högt proteininnehåll till en kost med lågt fettinnehåll, eller om du tränar mycket och vill äta mycket protein för att bygga muskler, är cottage cheese och andra mejeriprodukter med högt proteininnehåll, som skyr och kvarg, ett bra alternativ när du ska välja hälsosamma mellanmål, säger Lise Larsen, nutritionist på Arla Strategic Innovation Centre.

En artikel i American Journal of Clinical Nutrition visar att en frukost med högt proteininnehåll (jämfört med lågt proteininnehåll) kan minska intaget av onyttigt småätande på kvällen. Cottage cheese är ett snabbt och bekvämt sätt att öka proteinintaget vid frukosten. Dessutom är mejeriprotein (exempelvis proteinet i cottage cheese) bekvämt, eftersom det inte kräver någon tillagning eller förberedelse jämfört med andra livsmedel – det är färdigt att äta.

Europas största färskostmejeri
Som ett resultat av proteintrenden kommer Arla att öppna Europas största mejeri för cottage cheese i Falkenberg i oktober 2014. Totalt satsar Arla 176 miljoner kronor i Falkenberg de närmaste två åren. Målet är att producera 29 500 ton cottage cheese per år, fördelat på ett fyrtiotal produkter.

I dag produceras cottage cheese vid mejeriet i Skövde, men produktion kommer stegvis flyttas därifrån till Falkenberg med start i oktober, fram tills att mejeriet i Skövde stängs i slutet av 2015. Falkenbergsmejeriet kommer att producera omkring 40 olika produktvarianter, både för den svenska marknaden och för Arlas övriga kärnmarknader, exempelvis Danmark, Finland och Storbritannien.

Visste du att...?

  • Mjölkprotein är ett fullvärdigt protein tack vare sitt höga innehåll av aminosyror (byggstenar i protein) som människans kropp behöver dagligen.
  • För vuxna är protein viktigt för att behålla och öka muskelmassan, men det räcker inte att bara äta protein för att musklerna ska växa. Man måste även ägna sig åt fysisk aktivitet.
  • Protein behövs för normal tillväxt och utveckling av skelettet hos barn.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76