Klart att Arla fusionerar med belgiskt kooperativ

Lästid
2 min
Klart att Arla fusionerar med belgiskt kooperativ
Publicerad
14 maj 2014
Kontakter:
Presskontakt

Bönderna i EGM Walhorns representantskap röstade på onsdagen ja till att fusionera med Arla. Omröstningen skedde dagen efter att förtroendevalda Arlabönder också sagt ja till fusion vid sitt representantskap. Fusionen med Walhorn innebär att Arla får fler ägare i Belgien och Tyskland, och för första gången också ägare i Nederländerna.

Förtroendevalda ägarrepresentanter från Arla och EGM Walhorn har nu sagt ja till en fusion mellan de två företagen. Beslutet kommer en och en halv månad efter att företagens styrelser lagt fram ett fusionsförslag, efter diskussioner bland ägarna i de två kooperativen.

  •  Arla är ett större företag än Walhorn, men vi har precis samma önskan om att vara en del av ett bondeägt kooperativ, som ger oss möjlighet att växa och utveckla våra gårdar. Och några av Walhorns ägare är redan grannar med Arlabönder, så det känns som ett naturligt steg att fusionera med kollegorna i Walhorn, säger Åke Hantoft, mjölkbonde i Halland och Arlas styrelseordförande.

Efter fusionen får Arla cirka 13 500 ägare i sju länder. Fusionen innebär att Arla får fler ägare i Tyskland och Belgien samt för första gången ägare i Nederländerna. Arlas koncernchef Peder Tuborgh hälsar de nya ägarna välkomna:

- Det är en bevis på förtroende från Walhorns mjölkproducenter att de säger ja till Arla, och vi är övertygande om att vi kommer att få ett bra samarbete. De senaste åren har vi inom Arla varit mycket tydliga med att berätta för våra ägare att de är grunden för Arlas verksamhet och att vi är redo att köpa all den mjölk de vill producera – även när EU:s mjölkkvoter försvinner 2015. Det budskapet har Walhorns ägare sett som något mycket positivt, säger Peder Tuborgh.

Fusionen med Walhorn kommer i första hand att stärka Arlas tillgång till mjölkråvara i det tysk-belgiska området och till mejerierna i Pronsfeld i Tyskland och Nijkerk i Nederländerna. Fusionen ska nu godkännas av relevanta konkurrensmyndigheter och väntas därefter kunna träda i kraft under sommaren.

Röstsiffror
Det är bönderna i representantskapen i båda föreningarna som har röstat. Ett ja krävde 75 procent av rösterna på båda håll.

Arla
Ja: 174 (94 procent)
Nej: 11 (6 procent)

EGM Walhorn
Ja: 118 (94 procent)
Nej: 5 (6 procent)

Fakta om Arla Foods

  • Ett bondeägt kooperativ som ägs av 12 500 mjölkbönder i sex olika länder – Storbritannien, Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien och Luxemburg.
  • Arlas kärnmarknader är Storbritannien, Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Nederländerna.
  • 2013 omsatte Arla totalt 85,4 miljarder svenska kronor.

Fakta om EGM Walhorn

  • Ett bondeägt kooperativ som ägs av 795 mjölkproducenter i Belgien (426) Tyskland (317) och Nederländerna (52).
  • Omsätter 2 160 miljoner svenska kronor.
  • Walhorn EGM samlar in mjölken från medlemmarna och säljer den till Walhorn AG, som EGM Walhorn äger tillsammans med det privatägda franska mejerikoncernen Lactalis. Samarbetet med mejeriet fortsätter oförändrat efter fusionen.

Presskontakt:
Claes Henriksson, presschef för Arla i Sverige: 0708-84 42 90, claes.henriksson@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76