Grönt ljus för fusionen mellan Arla och Walhorn

Lästid
1 min
Publicerad
30 juni 2014
Kontakter:
Presskontakt

Fusionen mellan Belgienbaserade EGM Walhorn och Arla Foods har godkänts av berörda konkurrensmyndigheter. Fusionen mellan de båda bondeägda mejerikooperativen planeras träda i kraft den 1 augusti.

Med godkännandet på plats förbereder sig Arla nu för att välkomna nya bönder från Belgien, Tyskland och Nederländerna som ägare. Det är där som EGM Walhorns nuvarande ägare finns.

Efter fusionen kommer Arla ha 13 500 mjölkbönder i sju Nordeuropeiska länder som ägare. Det är första gången Arla har ägare i Nederländerna.

Tim Ørting Jørgensen, som är vd för Arla i Tyskland och Nederländerna, är nöjd att fusionen har godkänts, eftersom den kommer att stärka Arlas verksamhet i Centraleuropa:

  • Vi är mycket nöjda med att få grönt ljus för fusionen, och vi är redo att välkomna både nya ägare till kooperationen och medarbetare från Walhorn. Fusionen kommer att ge nya möjligheter för vår verksamhet, inte bara eftersom vi får tillgång till mer mjölk, utan också för att den skapar en plattform för ökad export till tillväxtmarknader utanför EU. Vi är förberedda för att påbörja integrationsprocessen, och ser fram emot att skapa högsta möjliga värde av den nya gemensamma verksamheten, säger Tim Ørting Jørgensen.

Walhorn är ett kooperativ som ägs av 795 mjölkbönder i Belgien (426) Tyskland (317) och Nederländerna (52). Företaget har en årlig omsättning på 2 160 miljoner svenska kronor och samlar in mjölken från medlemmarna och säljer den till Walhorn AG, som EGM Walhorn äger tillsammans med det privatägda franska mejerikoncernen Lactalis. EGM Walhorns samarbete med mejeriet fortsätter oförändrat efter fusionen.

Arla är också ett bondeägt kooperativ som ägs av 13 500 mjölkbönder (inklusive Walhorns 795) i sju olika länder – Storbritannien, Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien, Luxemburg och nu också, som ett resultat av fusionen, Nederländerna. Arlas kärnmarknader är Storbritannien, Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Nederländerna. 2013 omsatte Arlakoncernen totalt 85,4 miljarder svenska kronor.

Läs mer om fusionen mellan Arla och EGM Walhorn här. Presskontakt:
Claes Henriksson, presschef Arla Sverige: 0708-84 42 90, claes.henriksson@arlafoods.com
www.arla.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76