Boom för ekomjölken: Arla ökar nära 40 procent

Lästid
1 min
Boom för ekomjölken: Arla ökar nära 40 procent
Publicerad
23 juli 2014
Kontakter:
Presskontakt

Försäljningen av ekologisk mjölk ökade kraftigt för bondeägda Arla första halvåret i år. Totalt är ökningen 37 procent i detaljhandeln. Bakom ökningen ligger en långsiktig satsning – nu senast genom att sätta en förnybar skruvkork på den ekologiska mjölken.

  • Det är en väldigt glädjande att de satsningar vi gjort de senaste åren nu ger resultat. Arla har drivit utvecklingen inom ekologi i över 20 år och har fortsatt stora ambitioner. Vi vill att fler ska välja eko oftare och siktar på att fördubbla konsumtionen av ekologiska mejeriprodukter, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekologiska sortiment.

Arlas försäljning har ökat under en längre tid, men det är först det senaste halvåret det tagit riktig fart och ökat dramatiskt. Under perioden januari – juni i år är ökningen hela 37 procent (volym) i detaljhandeln jämfört med samma period förra året, i juni är ökningen hela 45 procent. Tidigare har ökningen skett inom restauranger och storkök, som nu ligger kvar på en hög nivå.

Bakom ökningen ligger en medveten satsning från Arla de senaste åren. I ett första steg rekryterades aktivt fler ekobönder. En prisväxling genomfördes också, där priset på ekomjölk sänktes, samtidigt som priset höjdes något på den konventionella mjölken. Företaget har också satsat mer på marknadsföring, på att klimatkompensera för stora ekologiska produkter och på nya förpackningar som är lättare att hitta i hyllan. Nu senast sattes skruvkorkar av förnybart material på ekomjölken, något som många konsumenter efterfrågat.

  • De förnybara korkarna har gett en extra puff på försäljningen. Många konsumenter har velat ha skruvkork även på ekomjölken, vilket gjort det möjligt att gå över till en kork av förnybart material rakt över på stora delar av sortimentet, säger Ann Freudenthal.

Fakta Arla och eko

  • Koncernen Arla är i dag världens största producent av ekologiska mejerivaror. Cirka 450 svenska ekologiska Arlagårdar producerar mjölk till över 80 svenska ekologiska produkter.
  • Arlas ekomjölk lanserades i mitten av augusti 1991 i Stockholmsområdet. Mjölken kom då från 13 ekologiska och biodynamiska gårdar i Sörmland och Uppland.
  • Arla har som mål att fördubbla den ekologiska konsumtionen i Sverige fram till 2015.
  • Arla är en kooperativ mejeriförening som ägs av cirka 12 500 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Luxemburg och Belgien. Arla har cirka 3 700 svenska ägare från Skåne i söder till Jämtland i norr. Företaget har 12 mejerier i Sverige.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76