Arla vill ursprungsmärka fler produkter

Lästid
1 min
Publicerad
13 juni 2014
Kontakter:
Presskontakt

Bondeägda Arla tar ännu ett steg i att lyfta fram vilket land mjölkråvaran kommer ifrån. Arla har nu satt igång ett arbete med målet att ursprungsmärka alla konsumentprodukter som företaget säljer i Sverige. Redan i dag lyfts råvarans ursprung fram på många produkter, bland annat på mjölk och fil.

  • Det finns ett stort och brett intresse bland konsumenter för hur maten vi äter är producerad och var den kommer ifrån. Grunden i vårt arbete är kvalitetsprogrammet Arlagården. Vi skriver därutöver redan i dag på förpackningarna i vilket land produkten är tillverkad och på många produkter också var mjölkråvaran kommer ifrån, men nu vill vi göra ännu mer, säger Henri de Sauvage, vd för Arla i Sverige.

Det finns idag inget lagkrav på ursprungsmärkning för mjölk- och mejeriprodukter. Arla anger sedan länge tillverkningsland och lyfter även fram råvarans ursprung på många produkter. Bland annat innebär den röda Arlakossan att det alltid är garanterat 100 procent svensk råvara, vilket nyligen gjorts ännu tydligare på till exempel mjölkförpackningarna.

  • För att underlätta för konsumenterna att göra medvetna val har vi nu satt igång arbetet med nästa steg – att tydligare lyfta råvarans ursprung. Exakt hur det kommer att se ut är inte klart ännu, men ambitionen är att mjölkråvarans ursprungsland ska anges på alla konsumentprodukter som Arla säljer i Sverige, säger Henri de Sauvage.

Fakta:

  • Det finns i dag inget lagkrav på ursprungsmärkning för mjölk- och mejeriprodukter.
  • Arla anger sedan länge tillverkningsland, vilket är att gå utöver vad märkningslagstiftningen kräver
  • Redan i dag lyfter Arla fram mjölkråvarans ursprung på många produkter, däribland stora produkter som mjölk och fil. Bland annat innebär den röda Arlakossan att det alltid är garanterat 100 procent svensk råvara, vilket nyligen gjorts ännu tydligare på till exempel mjölkförpackningarna.
  • 94 procent av det Arla säljer i Sverige är tillverkat i Sverige. De produkter som Arla tillverkar i andra länder görs på mjölk från Arlagårdar i respektive land. Det gäller framförallt vissa matlagningsprodukter och ostar.
  • Alla Arlabönder, oavsett land, följer kvalitetsprogrammet Arlagården, som bland annat ställer krav på djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, miljöhänsyn och mjölkens sammansättning.
  • Läs mer om råvarans ursprung här.

Ytterligare information:
Claes Henriksson, presschef för Arla i Sverige: 0708-84 42 90, claes.henriksson@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76