Arla presenterar: Konditorrapporten 2014

Lästid
1 min
Arla presenterar: Konditorrapporten 2014
Publicerad
03 oktober 2014
Kontakter:
Presskontakt

Arlas Konditorrapport presenterades för första gången år 2009 och har sedan dess genomförts varje år. I årets Konditorrapport har Arla gjort en djupdykning i den svenska konditorbranschen. 17 konditorer från Kiruna i norr till Bjuv i söder har intervjuats. I år har även det svenska folket blivit tillfrågat om deras fikavanor och favoritbakverk. Konditorrapporten är uppdelad i tre avsnitt, *Konditori just nu*, *Så fikar svenskarna* och *Konditori i framtiden – fem övergripande trender.*

Den fullständiga Konditorrapporten 2014 bifogas som pdf.

– Arla är stolta sponsorer av Årets Konditor och har varit med sedan starten 1988. Vi märker hela tiden hur intresset kring yrket och hantverket växer och hur konditorerna inspirerar allt ifrån sin egen bransch till konsumenter genom tv och media. Det stärker den redan starka svenska fikakulturen, säger Gunilla Blomqvist, Marknadschef Arla Foodservice.

Konditori just nu
Den svenska bageri- och konditorinäringen består av cirka 930 företag och den växer ständigt. Det senaste året har försäljningen på caféer och konditorier ökat med 8,6 procent. Det ökande intresset för konditori hör samman med medias genomslagskraft som har påverkat branschen enormt mycket det senaste året. Även sociala medier har haft stor inverkan på branschen, i detta avsnitt beskrivs hur sociala medier minskar avståndet både mellan konditor och konsument och mellan konditorerna själva. Den ekologiska trenden har nu nått konditorbranschen på riktigt. I takt med ökat engagemang från konsumenterna har efterfrågan på ekologiska kvalitetsprodukter också ökat på svenska konditorier.

Så fikar svenskarna
Arla har, tillsammans med undersökningsföretaget Yougov, genomfört en stor undersökning om svenskarnas fikavanor. I avsnittet ”Så fikar svenskarna” presenteras resultatet från undersökningen. Här ser vi bland annat hur ofta, och på vilket sätt svenskarna fikar. Resultatet visar bland annat att varannan svensk handlar på konditori en gång i månaden eller oftare. 18 procent handlar en gång i veckan eller oftare. Arla presenterar också topplistor på svenskarnas favoritbakverk på konditori. Här finns också överraskande statistik om hur svenskarna fikar beroende på om de bor i en storstad eller på landsbygden.

Konditori i framtiden – fem övergripande trender
Här beskrivs de trender konditorerna tror kommer att bli heta framöver. I resultatet ser vi allt ifrån heta asiatiska smaker till hur konditorer och konditorier integreras på handelsplatser i allt större grad för att öka konkurrensfördelarna. Vi ser även hur alkohol blir en allt viktigare del av konditori både vad gäller smaksättning av konditorivaror och att kombinera rätt dryck med rätt bakverk. Konditorerna listar också de tre bakverk som förutspås ta extra stor plats framöver.

– Det har varit en spännande och överraskande resa att ta tempen på branschen och resultaten vi ser i Konditorrapporten avspeglar den resan, avslutar Gunilla Blomqvist.

För mer information om Konditorrapporten 2014, kontakta
Gunilla Blomqvist, Marknadschef Arla Foodservice
Tel. 08-789 58 04, 070-649 58 04

E-post: gunilla.blomqvist@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla
Tel. 08 789 52 13, 0768 798 513
E-post: mikael.lindgren@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76