Årets smörigaste julskiva

Lästid
1 min
Årets smörigaste julskiva
Publicerad
08 december 2014
Kontakter:
Presskontakt

Julmusikindustrin upphör inte att växa, men kanske har den sedan länge slutat förvåna. Nu gör korna i Bregottfabriken ett nytt avstamp i genren. I veckan släpper de sin tolkning av *Smöriga julsånger* på Spotify – med musik gjord på autentiskt koljud och ackompanjemang från hagen.

På måndag är det världspremiär för sjungande kor på Spotify. I albumet Smöriga julsånger får vi ta del av Bregottfabriken-kornas egna sångröster med starka influenser av kohagen och reklamfilmernas signifikanta nyckelharpa. Julskivan innehåller spåren Nu är det jul igen, Stilla natt, och We Wish You a Merry Christmas – i smöriga tonarter som vi aldrig har hört dem förut. Det är Arla tillsammans med musikproducenten Håkan Lidbo som ligger bakom skivproduktionen.

– Jag har ägnat många år åt att utforska vad musik är. Och kan bli. Kor är i sig ganska entoniga, så det här projektet överträffade mina förväntningar, säger Håkan Lidbo som komponerat alla koläten.

Produktionen bygger på både nya och gamla ljudupptagningar; dels från en Arla-gård i november 2014 och från filminspelningen på Olasgård i Varberg förra sommaren. Under hösten fick Håkans studio på Åsögatan i Stockholm i uppdrag att testa om det alls gick att göra musik av råmanden. Tillsammans med en ljudbank av kor som idisslar, svansar som viftar och klövar som trampar i gräs och flera veckors manuell sortering och renodling hade han hela skalan av tonarter klar. Flugor, klövar och bjällror sattes i takt och Smöriga julsånger tog form.

– Sedan 1995 har korna i Bregottfabriken tolkat samtidens fenomen. Det känns roligt att kornas egna ljud faktiskt kan bli sång och musik. Smöriga julsånger är Bregotts sätt att säga god jul, säger Karin Rosendahl, varumärkesansvarig för Arla Foods.

Smöriga julsånger släpps på Spotify den 8/12.

För mer information, vänligen kontakta:
Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel: 08-789 52 13, 076-879 85 13
E-post: mikael.lindgren@arlafoods.com

Byråkontakt:
Tom Hedström, projektledare Åkestam Holst
Tel: 070-991 90 63
E-post: tom.hedstrom@akestamholst.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76