25 miljarder glas Arlamjölk 2014

Lästid
2 min
25 miljarder glas Arlamjölk 2014
Publicerad
15 januari 2014
Kontakter:
Presskontakt

Under 2014 väntas bondeägda mejeriföretaget Arla producera mer dryckesmjölk än någonsin tidigare: 25 miljarder glas mjölk, motsvarande 3,5 glas mjölk till varje person i världen.

25 297 087 378 gånger i år kan dryckesmjölk från Arla fylla ett 2,5 dl-glas. Det är de mängder färsk mjölk, UHT-mjölk (mjölk med lång hållbarhet) och mjölkpulver som Arlas mejerier runt om i världen väntas producera under året. Det motsvarar lite mer än hälften av Arlas förväntade samlade produktion 2014.

Om alla mjölkglas ställdes på rad, skulle de räcka runt jorden 47 gånger. Om de skulle staplas ovanpå varandra, skulle de nå till månen nästan sju gånger.

  • Dryckesmjölk har alltid varit den bärande delen av Arlas produktion, särskilt i Europa, och i år väntas vi producera mer dryckesmjölk än någonsin tidigare. Fler nya konsumenter i tillväxtländer i framförallt Asien och Afrika har fått upp ögonen för mjölkens näringsvärden och därför är den globala efterfrågan på mjölk större än vi sett tidigare, säger koncerndirektör Jais Valeur, som är ansvarig för Arlas globala produktion och varumärken.

På ett globalt plan rekommenderar myndigheter 2-3 portioner mjölk eller andra mejeriprodukter per dag som en del av en sund kost. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) är mjölk ett av de mest unika livsmedlen, som anses ha stor betydelse för människors näringsbehov, eftersom mjölk innehåller 22 näringsämnen och utgör ett väsentligt bidrag till kroppens behov av kalcium, riboflavin, vitamin B12, jod, kalium och fosfor (FAO 2013).

  • Vi på Arla anser också att mejeriprodukter spelar en viktig roll i en balanserad kost. Men de hälsomässiga fördelarna är bara en del av den samlade bilden. Samtidigt som Arla möter den växande globala efterfrågan på mejeriprodukter, vill vi också vara det mest naturliga och hållbara mejeriföretaget globalt. Det betyder att Arla ska erbjuda naturliga livsmedel med högt näringsinnehåll till människor i hela världen samtidigt som vi förbrukar så lite av naturens resurser som möjligt, säger Jais Valeur.

Om man räknar med all produktion – inte bara dryckesmjölken – väntas Arla bearbeta över 11 miljarder kilo mjölk under 2013. Arla ägs av cirka 12 300 mjölkbönder i Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien och Luxemburg.

Genom att dricka ett glas mjölk får man cirka:

  • 8,3 g protein (~17 % av NRV*)

  • 300 mg kalcium (~38 % av NRV*)

  • 0,43 mg riboflavin (~30 % av NRV*)

  • 1,2 µg vitamin B12 (~48 % av NRV*)

*NRV= EU:s dagliga referensintag för näringsämnen.

Det totala antal glas mjölk, som Arla väntas producera 2014:

  • 25 297 087 378

Storlek på glas använt i beräkningarna:

  • Volym: 2,5 dl

  • Höjd: 10,5 cm

  • Diameter i toppen: 7,5 cm

  • Diameter i botten: 4,7 cm

Denna mängd mjölk räcker till:

  • 3,51 glas mjölk till varje människa på jorden (med en befolkning på 7,2 miljarder)

  • Att nå 47,34 gånger runt jorden (motsvarande 1 897 286 km - jordens omkrets = 40 075 km)

  • Att stapla dem i en höjd av 2 656 197 km (räcker till månen 6,9 gånger – med ett genomsnittligt avstånd till månen på 384 400 km)

Presskontakt: 
Claes Henriksson, presschef på Arla i Sverige: 0708-84 42 90

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727