10 år med Arlas kosläpp – intresset är större än någonsin

Lästid
2 min
10 år med Arlas kosläpp – intresset är större än någonsin
Publicerad
29 april 2014
Kontakter:
Presskontakt

**Välkommen att fira kornas glädje och deras viktiga bidrag till Sverige**

Intresset för Arlas kosläpp är rekordstort. För tionde året öppnar runt 50 Arlabönder upp sina gårdar för allmänheten som därmed får dela kornas glädje när de släpps ut på sommarbete. Arlas kosläpp pågår mellan den 1 och 29 maj, från Skåne till Jämtland. I år räknar Arla med närmare 150 000 besökare.

– Under de år som kosläppen pågått har vi märkt ett ökat intresse från stadsborna att komma ut på landet med sina familjer. Allt fler familjer vill komma närmare djuren och naturen för att visa sina barn var mjölken och maten kommer ifrån. Dessutom är det en fantastiskt trevlig familjeaktivitet. Kornas glädje smittar verkligen av sig, säger Henri de Sauvage, vd för Arla Sverige.

Kosläppen har också en stor betydelse för Arlabönderna som genom att öppna upp sina gårdar ökar allmänhetens förståelseför den svenska mjölkens betydelse. Mjölkböndernas mer än 345 000 kor hjälper till att bevara Sveriges öppna landskap och säkra den biologiska mångfalden. Varje liter såld mjölk skapar också arbetstillfällen lokalt och ger bönderna en möjlighet att driva lönsamma och hållbara jordbruk – med kor som mår och har det bra.

– För första gången på många år ser Arlabönderna och den svenska mjölknäringen ett trendbrott. Mjölkproduktionen ökar och det senaste året har utvecklingen av mjölkpriset varit väldigt positiv.
Vi på Arla har kunnat höja priserna till våra ägare bönderna flera gånger. Det är glädjande för bönderna ute på gårdarna och för alla som värnar om levande lantbruk och Sveriges öppna landskap, säger Henri de Sauvage.

Kosläppen genomförs på cirka 50 gårdar mellan 1 och 29 maj från Perstorp i Skåne i söder till Ås i Jämtland i norr. Som alltid bjuds det på bullar och mjölk.

För datum och mer information om Arlas kosläpp, gårdar nära dig samt vägbeskrivning, besök: arla.se/koslapp

Arlas Kosläpp

  • Intresset för Arlas kosläpp är större än någonsin. Från totalt några tusen besökare det första året till 140 000 besökare 2013. Arla räknar med närmare 150 000 besökare i år. Många gårdar blir fullbokade långt innan och på gårdar nära storstäderna kan det vara över 10 000 besökare på ett enda kosläpp. Arlas senaste siffror - Kor som betar på ängar och hagar hjälper till att hålla det svenska landskapet öppet och levande. Öppna landskap bidrar till ökad trivsel för växter, insekter och fåglar.
  • I Sverige finns en lag som säger att alla mjölkkor ska vistas ute under perioden 1 maj till 15 oktober. Exakt hur länge de ska vistas ute beror på var i landet gården ligger.

Arlas senaste siffror

  • Arla är ett bondeägt kooperativ som ägs av bönder från sex länder i norra Europa. Ungefär 3500 av dem kommer från Sverige.
  • Sju av tio svenskar har en Arlagård som närmsta gård.
  • Det finns 12 Arlamejerier i Sverige, från Kalmar i söder till Östersund i norr.
  • Arla Sverige omsatte 13,5 miljarder kronor 2013.
  • Från 2009-2012 har den invägda mjölken från Arlabönderna ökat med 22 %, ekomjölk har ökat med 42 % under samma period.
  • Arlas uppgift är att betala bönderna ett så högt pris som möjligt för mjölken. Det senaste året har Arla lyckats höja mjölkpriset för Arlabönderna flertalet gånger, mjölkproduktionen ökar liksom böndernas lönsamhet. Förutom löpande betalning för den mjölk bönderna levererar delar de som ägare på Arlas vinst.
  • 2013 levererade de svenska Arlabönderna 1,5 miljarder kilo mjölk.
  • Antalet mjölkkor är nu 345 000 i landet, vilket är en minskning med ca 50 000 stycken det senaste decenniet. Källa: Arla, LRF Mjölk, Jordbruksverket

För högupplösta bilder se Arlas pressrum: nyheter.arla.se/

För ytterligare information om Arlas kosläpp, besökarla.se/koslapp eller kontakta 
Claes Henriksson, presschef Arla
claes.henriksson@arlafoods.com
070-884 42 90

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76