Vallens miljöskola i Kovland finalist i Arla Guldko 2014

Lästid
2 min
Vallens miljöskola i Kovland finalist i Arla Guldko 2014
Publicerad
31 januari 2014

Mat tillagad från grunden och nära relationer till eleverna räcker långt. Ända till final i Stockholm. Nu har Vallens miljöskola i Kovland gått till final i den nationella tävlingen Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeskola. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Skolköket var tidigare ett mottagningskök men är sedan två år ett tillagningskök. Nu tillagas all mat från grunden. Stor vikt läggs på kravmärkt och ekologiskt, och minst två olika rätter serveras varje dag tillsammans med generös salladsbuffé. Samtidigt har svinnet minskat till en minimal nivå. Varje månad har de två kockarna i köket möte med elevernas matråd. Då provsmakar man, diskuterar och planerar tillsammans. I ett växthus bredvid skolan odlar man egna rotfrukter. Alla skolans cirka 200 elever, från förskola till årskurs 6, skolans personal och även föräldrarna är engagerade. Under sommarlovet gör man vattningsschema och alla ställer upp.

  • Att bli uppmärksammad genom Arla Guldko tävlingen ger naturligtvis yrkesstolthet. Men alla kan skapa matglädje. Det handlar mer om fantasi än om pengar. Vi vill att barnen ska minnas sina skolmåltider med glädje, säger Gunilla Morelius Vesterlund, kock på Vallens miljöskola.

Vallens miljöskola är en av tre finalister i kategorin Bästa Matglädjeskola. De två andra är Fornuddens skola i Tyresö och Guldhedskolans skolrestaurang La Bamba i Göteborg. Juryn består av stjärnkocken Paul Svensson, representanter från matbranschen och Arla samt 2013 års vinnare av Arla Guldko Bästa Matglädjeskola.

Det är femtonde året i rad som Arla Guldko, matbranschens motsvarighet till Oscarsgalan, genomförs. Syftet är att lyfta fram och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Tävlingens fem kategorier är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Matglädjeförskola samt Bästa Matglädjebutik.

Vinnarna i respektive tävlingskategori mottar statyetten Arla Guldko, ett utbildningsstipendium på 25 000 kr samt ett exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer om tävlingen och finalisterna: www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:

Gunilla Morelius Vesterlund, kock på Vallens Miljöskola, Kovland
Tel: 060-658 30 57, gunilla.moreliusvesterlund@skola.sundsvall.se

Fredrik Larm, projektledare Arla Guldko, Sponsring & Event chef Arla Foods
Tel. 070-689 54 91, 08-789 54 91, fredrik.larm@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel. 0768-798 513, 08-789 52 13, mikael.lindgren@arlafoods.com

Här är samtliga finalister i Arla Guldko 2014:

Bästa Miljöarbete
Södertälje kommun med Rosenborgsenheten, Södertälje
Way Out West, Göteborg
Yasuragi Hasseludden och Nordic Choice Hotels, Saltsjö-Boo

Bästa Matglädjeskola
Fornuddens skola, Tyresö
Guldhedskolans skolrestaurang La Bamba, Göteborg
Vallens miljöskola, Kovland

Bästa Snabbmål
Bun Bun Truck, Stockholm
El Taco Truck, Stockholm
K25, Stockholm

Bästa Matglädjeförskola
Bergalyckans förskola, Lagan
Lekbackens förskola, Alvesta
Ängdala förskola, Höllviken

Bästa Matglädjebutik
ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje
ICA Stop, Täby
M.A.T (City Gross), Helsingborg

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar och gör extra insatser inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att varje år lyfta fram och belöna bra förebilder för att inspirera andra att satsa på matglädje och hållbarhetsarbete. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.