Södertälje kommun och Rosenborgsenheten finalist i Arla Guldko 2014

Lästid
2 min
Södertälje kommun och Rosenborgsenheten finalist i Arla Guldko 2014
Publicerad
31 januari 2014

Södertälje kommun har satt tydliga mål för sitt hållbarhetsarbete där Rosenborgsenheten är ett framgångsexempel. Nu har kommunen gått vidare till final i den nationella tävlingen Arla Guldko i kategorin Bästa Miljöarbete. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Södertälje kommun har höga ambitioner för hållbarhet och miljöfrågor. I kommunfullmäktige har man antagit ett miljöprogram för åren 2013 till 2016, där många av målen är kopplade till livsmedel och matproduktion. Bland annat att öka andelen ekologiskt, säsongsanpassat och närodlat och minska köttkonsumtionen. Kommunens alla kök är KRAV-certifierade och en enhet som kommit särskilt långt i hållbarhetsarbetet är Rosenborg som består av två skolor med sammanlagt 750 elever. Skolorna har en gemensam rektor och gemensam kökschef som har ett nära samarbete med hållbarhet i ständig fokus. Det har resulterat i att måltidsverksamheten har blivit ett hållbarhetsverktyg för lärarna.

  • Vi är så stolta över finalplatsen i Arla Guldko, Det ger oss en kick i arbetet och inspiration att bli ännu bättre och hjälpa andra att bli ännu bättre. Kunskap och ständig kompetensutveckling är grunden för både bättre miljö och bättre ekonomi, säger Kerstin Sjölin, resultatenhetschef, kostenheten, Södertälje kommun.

Södertälje kommun med Rosenborgsenheten är en av tre finalister i kategorin Bästa Miljöarbete. De två andra är Yasuragi Hasseludden och Nordic Choice Hotels, Saltsjö-Bo, och Way Out West-festivalen, Göteborg. Juryn består av stjärnkocken Magnus Ek, representanter från matbranschen och Arla samt 2013 års vinnare av Arla Guldko Bästa Miljöarbete.

Det är femtonde året i rad som Arla Guldko, matbranschens motsvarighet till Oscarsgalan, genomförs. Syftet är lyfta fram och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Tävlingens fem kategorier är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Matglädjeförskola samt Bästa Matglädjebutik.

Vinnarna i respektive tävlingskategori mottar statyetten Arla Guldko, ett utbildningsstipendium på 25 000 kr samt ett exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer om tävlingen och finalisterna: www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Kerstin Sjölin, resultatenhetschef, kostenheten Södertälje kommun
Tel: 08-523 061 53, kerstin.sjolin@sodertalje.se

Fredrik Larm, projektledare Arla Guldko, Sponsring & Event chef Arla Foods
Tel. 070-689 54 91, 08-789 54 91, fredrik.larm@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel. 0768-798 513, 08-789 52 13, mikael.lindgren@arlafoods.com

Här är samtliga finalister i Arla Guldko 2014:

Bästa Miljöarbete
Södertälje kommun med Rosenborgsenheten, Södertälje
Way Out West, Göteborg
Yasuragi Hasseludden och Nordic Choice Hotels, Saltsjö-Boo

Bästa Matglädjeskola
Fornuddens skola, Tyresö
Guldhedskolans skolrestaurang La Bamba, Göteborg
Vallens miljöskola, Kovland

Bästa Snabbmål
Bun Bun Truck, Stockholm
El Taco Truck, Stockholm
K25, Stockholm

Bästa Matglädjeförskola
Bergalyckans förskola, Lagan
Lekbackens förskola, Alvesta
Ängdala förskola, Höllviken

Bästa Matglädjebutik
ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje
ICA Stop, Täby
M.A.T, Helsingborg

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar och gör extra insatser inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att varje år lyfta fram och belöna bra förebilder för att inspirera andra att satsa på matglädje och hållbarhetsarbete. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.