Lekbackens förskola i Alvesta finalist i Arla Guldko 2014

Lästid
2 min
Lekbackens förskola i Alvesta finalist i Arla Guldko 2014
Publicerad
31 januari 2014

Ett långsiktigt arbete med matglädje, mat lagad från grunden och måltiden som en del i det pedagogiska arbetet har tagit Lekbackens förskola till final i den nationella tävlingen [Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/guldko/) i kategorin [Bästa Matglädjeförskola](http://www.arla.se/evenemang/guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

För andra året i rad sökte Leckbackens förskola i Alvesta till Arla Guldko. Efter en topp-tio placering förra året fick de ett kvitto på att de var på rätt spår. Sedan dess har de fortsatt satsa i samma riktning vilket nu gett dem en finalplats i årets upplaga av tävlingen. Barnen får vara med i köket och hjälpa till att både laga och baka. Det ger en stolthet inför de andra barnen när det sedan serveras till hela förskolan.

  • Vi tycker det är viktigt att ge barnen en bra grund redan från tidig ålder. Att de får se, smaka, lukta och upptäcka mat tidigt är något som skapar matglädje, säger Linda Gustavsson, kock på Lekbackens förskola.

I förskolans kök lagas 250 portioner varje dag. All mat lagas från grunden, brödet bakar de själva och varje dag finns minst ett vegetariskt alternativ. På så sätt håller köket noggrann koll på vad maten innehåller. Det är ett krav då förskolan har barn från många olika kulturer och barn med specialkost.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeförskola är förskolan Bergalyckans förskola i Lagan och Ängdala förskola i Höllviken. Juryn består av stjärnkocken Markus Aujalay, representanter från matbranschen och Arla samt 2013 års vinnare av Arla Guldko Bästa Matglädjeförskola 2013.

Det är femtonde året i rad som Arla Guldko, matbranschens motsvarighet till Oscarsgalan, genomförs. Syftet är att lyfta fram och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Tävlingens fem kategorier är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Matglädjeförskola samt Bästa Matglädjebutik.

Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr.

Mer om tävlingen och finalisterna: www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Linda Gustavsson, kock på Lekbackens förskola
Tel: 0472-155 10, linda.gustavsson.2@alvesta.se

Fredrik Larm, projektledare Arla Guldko, Sponsring & Event chef Arla Foods
Tel. 070-689 54 91, 08-789 54 91, fredrik.larm@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel. 0768-798 513, 08-789 52 13, mikael.lindgren@arlafoods.com

Här är samtliga finalister i Arla Guldko 2014:

Bästa Miljöarbete
Södertälje kommun med Rosenborgsenheten, Södertälje
Way Out West, Göteborg
Yasuragi Hasseludden och Nordic Choice Hotels, Saltsjö-Boo

Bästa Matglädjeskola
Fornuddens skola, Tyresö
Guldhedskolans skolrestaurang La Bamba, Göteborg
Vallens miljöskola, Kovland

Bästa Snabbmål
Bun Bun Truck, Stockholm
El Taco Truck, Stockholm
K25, Stockholm

Bästa Matglädjeförskola
Bergalyckans förskola, Lagan
Lekbackens förskola, Alvesta
Ängdala förskola, Höllviken

Bästa Matglädjebutik
ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje
ICA Stop, Täby
M.A.T, Helsingborg

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar och gör extra insatser inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att varje år lyfta fram och belöna bra förebilder för att inspirera andra att satsa på matglädje och hållbarhetsarbete. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.