Fornuddens skola i Tyresö finalist i Arla Guldko 2014

Lästid
2 min
Fornuddens skola i Tyresö finalist i Arla Guldko 2014
Publicerad
31 januari 2014

Eget smör, egen ketchup, egna oljor. Här tillagas bokstavligen allt från grunden. Nu har Fornuddens skola i Tyresö gått till final i den nationella tävlingen Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeskola. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Kocken Gösta Rik har alltid drömt om att få jobba i skolrestaurang. För 2,5 år sedan förverkligade han äntligen sin dröm på Fornuddens skola. Tillsammans med Mia Fernström, som arbetet i skolans kök i två decennier, har skolrestaurangen genomgått en omvälvande förändring. Nu lagas allt från grunden. Egna fiskpinnar, egen blodpudding och nybakt bröd varje dag. De gör till och med sushi som barnen äter med pinnar, som de gärna sedan tar hem och visar föräldrarna. Skolans 400 elever går från förskolan till årskurs sex, men någon barnanpassad mat tillagas inte.

  • Vi lagar riktig mat och barnen gillar det. Vi vill att det ska dofta god mat och nybakat och barnen är alltid välkomna in i köket. Det ska kännas som att vara hemma och äta. Det handlar om kunskap, att ha restaurangtänk. Arla Guldko är väl en form av kvitto på att vi är på rätt väg, säger Gösta Rik, kock.

Fornuddens skolrestaurang är en av tre finalister i kategorin Bästa Matglädjeskola. De två andra är Guldhedskolans skolrestaurang La Bamba i Göteborg och Vallens miljöskola i Kovland. Juryn består av stjärnkocken Paul Svensson, representanter från matbranschen och Arla samt 2013 års vinnare av Arla Guldko Bästa Matglädjeskola.

Det är femtonde året i rad som Arla Guldko, matbranschens motsvarighet till Oscarsgalan, genomförs. Syftet är att lyfta fram och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Tävlingens fem kategorier är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Matglädjeförskola samt Bästa Matglädjebutik.

Vinnarna i respektive tävlingskategori mottar statyetten Arla Guldko, ett utbildningsstipendium på 25 000 kr samt ett exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer om tävlingen och finalisterna: www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:

Gösta Rik, kock, Fornuddens skola
Tel: 08-578 278 07, gosta.rik@utb.tyreso.se

Fredrik Larm, projektledare Arla Guldko, Sponsring & Event chef Arla Foods
Tel. 070-689 54 91, 08-789 54 91, fredrik.larm@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla FoodsTel. 0768-798 513, 08-789 52 13, mikael.lindgren@arlafoods.com

Här är samtliga finalister i Arla Guldko 2014:

Bästa Miljöarbete
Södertälje kommun med Rosenborgsenheten, Södertälje
Way Out West, Göteborg
Yasuragi Hasseludden och Nordic Choice Hotels, Saltsjö-Boo

Bästa Matglädjeskola
Fornuddens skola, Tyresö
Guldhedskolans skolrestaurang La Bamba, Göteborg
Vallens miljöskola, Kovland

Bästa Snabbmål
Bun Bun Truck, Stockholm
El Taco Truck, Stockholm
K25, Stockholm

Bästa Matglädjeförskola
Bergalyckans förskola, Lagan
Lekbackens förskola, Alvesta
Ängdala förskola, Höllviken

Bästa Matglädjebutik
ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje
ICA Stop, Täby
M.A.T, Helsingborg

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar och gör extra insatser inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att varje år lyfta fram och belöna bra förebilder för att inspirera andra att satsa på matglädje och hållbarhetsarbete. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.