Bergalyckan i Lagan finalist i Arla Guldko 2014

Lästid
2 min
Bergalyckan i Lagan finalist i Arla Guldko 2014
Publicerad
31 januari 2014

Barn, föräldrar och kocken i samarbete är grunden för matglädje i Bergalyckans förskola i Lagan. Nu har förskolan gått vidare till final i den nationella tävlingen [Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/guldko/) i kategorin [Bästa Matglädjeförskola](http://www.arla.se/evenemang/guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Här är dörren till förskolans kök alltid öppen och barnen är alltid välkomna in till kocken Johan. Och de besöker honom gärna och ofta. Johan lagar mat och bakar till förskolans 118 barn. Han lagar all mat från grunden och det är stor variation på rätterna, ofta med inslag från andra kulturer. En dag i veckan är köttfri. Menyn bestäms i samråd med barnen. Femåringar sitter med i matrådet och kan tycka till om maten. Föräldrarna kan via en app i mobilen se menyn och läsa Johans målande beskrivningar av maten. Och på Instagram lägger han upp matbilder.

  • Matglädje är jätteviktigt och mat till barn ska tillagas utan kompromisser. Pedagogerna här på förskolan engagerar sig mycket i maten, vi har ett väldigt bra samarbete, säger Johan Ederström.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeförskola är förskolan Lekbacken i Alvesta och Ängdala förskola i Höllviken. Juryn består av stjärnkocken Markus Aujalay, representanter från matbranschen och Arla samt 2013 års vinnare av Arla Guldko Bästa Matglädjeförskola 2013.

Det är femtonde året i rad som Arla Guldko, matbranschens motsvarighet till Oscarsgalan, genomförs. Syftet är att lyfta fram och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Tävlingens fem kategorier är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Matglädjeförskola samt Bästa Matglädjebutik.

Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr.

Mer om tävlingen och finalisterna: www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Johan Ederström, kock på förskolan Bergalyckan
Tel: 0372-304 85, kok.bergalyckan@ljungby.se

Fredrik Larm, projektledare Arla Guldko, Sponsring & Event chef Arla Foods
Tel. 070-689 54 91, 08-789 54 91, fredrik.larm@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel. 0768-798 513, 08-789 52 13, mikael.lindgren@arlafoods.com

Här är samtliga finalister i Arla Guldko 2014:

Bästa Miljöarbete
Södertälje kommun med Rosenborgsenheten, Södertälje
Way Out West, Göteborg
Yasuragi Hasseludden och Nordic Choice Hotels, Saltsjö-Boo

Bästa Matglädjeskola
Fornuddens skola, Tyresö
Guldhedskolans skolrestaurang La Bamba, Göteborg
Vallens miljöskola, Kovland

Bästa Snabbmål
Bun Bun Truck, Stockholm
El Taco Truck, Stockholm
K25, Stockholm

Bästa Matglädjeförskola
Bergalyckans förskola, Lagan
Lekbackens förskola, Alvesta
Ängdala förskola, Höllviken

Bästa Matglädjebutik
ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje
ICA Stop, Täby
M.A.T, Helsingborg

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar och gör extra insatser inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att varje år lyfta fram och belöna bra förebilder för att inspirera andra att satsa på matglädje och hållbarhetsarbete. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.