Ängdala förskola i Höllviken finalist i Arla Guldko 2014

Lästid
2 min
Ängdala förskola i Höllviken finalist i Arla Guldko 2014
Publicerad
31 januari 2014

Ängdala förskola i Höllviken har länge arbetet målmedvetet för att skapa matglädje och ökad kunskap om mat hos förskolebarnen. Det har nu gett dem en finalplats i den nationella tävlingen [Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/guldko/) i kategorin [Bästa Matglädjeförskola](http://www.arla.se/evenemang/guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Maten går som en röd tråd genom hela förskolans verksamhet. I arbetet med matglädje involveras alla i arbetslaget. På gården odlar barnen egna örter och grönsaker och när allt är skördat firas det med en skördefest. På Ängdala förskola får maten verkligen ta plats, ett arbete som nu belönats med en finalplats i Arla Guldko.

För ett par år sedan inleddes ett målmedvetet arbete för att öka barnens kunskap om mat. Från att inte vetat att apelsinmarmelad innehåller apelsin kan barnen idag pricka in 80 procent av ingredienserna när kocken Magnus presenterar dagens lunch. Ett gediget förändringsarbete som skapar stolthet i hela arbetsgruppen.

  • Genom att öka barnens engagemang och kunskap om mat så ökar vi deras matglädje. När de lär sig mer om maten, vad den innehåller och varifrån den kommer tycker de att allt med mat blir roligare och det i sin tur ökar engagemanget på hela förskolan, säger Magnus Holmberg, kock på Ängdala.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeförskola är Bergalyckans förskola i Lagan och förskolan Lekbacken i Alvesta. Juryn består av stjärnkocken Markus Aujalay, representanter från matbranschen och Arla samt 2013 års vinnare av Arla Guldko Bästa Matglädjeförskola 2013.

Det är femtonde året i rad som Arla Guldko, matbranschens motsvarighet till Oscarsgalan, genomförs. Syftet är att lyfta fram och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Tävlingens fem kategorier är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Matglädjeförskola samt Bästa Matglädjebutik.

Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr.

Mer om tävlingen och finalisterna: www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Magnus Holmberg, kock på Ängdala förskola
Tel: 040-678 33 88, koket.forskola@angdalaskolor.se Fredrik Larm, projektledare Arla Guldko, Sponsring & Event chef Arla Foods
Tel. 070-689 54 91, 08-789 54 91, fredrik.larm@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel. 0768-798 513, 08-789 52 13, mikael.lindgren@arlafoods.com

Här är samtliga finalister i Arla Guldko 2014:

Bästa Miljöarbete
Södertälje kommun med Rosenborgsenheten, Södertälje
Way Out West, Göteborg
Yasuragi Hasseludden och Nordic Choice Hotels, Saltsjö-Boo

Bästa Matglädjeskola
Fornuddens skola, Tyresö
Guldhedskolans skolrestaurang La Bamba, Göteborg
Vallens miljöskola, Kovland

Bästa Snabbmål
Bun Bun Truck, Stockholm
El Taco Truck, Stockholm
K25, Stockholm

Bästa Matglädjeförskola
Bergalyckans förskola, Lagan
Lekbackens förskola, Alvesta
Ängdala förskola, Höllviken

Bästa Matglädjebutik
ICA Kvantum Flygfyren, Norrtälje
ICA Stop, Täby
M.A.T, Helsingborg

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar och gör extra insatser inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att varje år lyfta fram och belöna bra förebilder för att inspirera andra att satsa på matglädje och hållbarhetsarbete. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.