Till glöggfesten, julbordet och nyårsbuffén: Kvibilleostar lagrade i 18 månader

Lästid
1 min
Till glöggfesten, julbordet och nyårsbuffén: Kvibilleostar lagrade i 18 månader
Publicerad
04 november 2013
Kontakter:
Presskontakt

Vällagrade smakrika hårdostar har en självklar plats på glöggminglet, julbordet och nyårsbuffén. Nu kommer nya extra vällagrade ostar att njuta av – Kvibille Präst®, Grevé®, Herrgård® och Cheddar, alla lagrade i hela 18 månader.

Lagring av ost liknar lagring av vin och målet är detsamma: Att utveckla smak och karaktär. Skillnaden är att den lagrade osten ska smaka likadant, år efter år, eftersom konsumenten förväntar sig det.

Enligt kocken och ostmästaren Roland Persson är 18 månader den perfekta lagringstiden för en hårdost. Då har tillräckligt mycket vätska avdunstat och smakerna har koncentrerats. En bra mängd smakbärande saltkristaller har då bildats och osten har blivit fetare och fått en längre eftersmak.

”Ost är som bäst vid 18 månader då den är lagom stark och alla smakerna har gift sig. Kvibilles långlagrade ostar har tydliga egna karaktärer. De passar såväl till smörgås som till dessert och matlagning, där de är bra smakförstärkare”, säger Roland Persson, som bland annat vunnit Årets Kock och kommit sexa i ostvärldsmästerskapet i Lyon.

Kvibille Cheddar® 32 %18 månader har en kraftig, fyllig och mogen smak och en eftersmak som kittlar på tungan.

Kvibille Präst® 31 %18 månader har en kraftfull och aromatisk smak, tydlig sälta och angenäm beska balanserad av sötma och fruktighet. Lång fyllig eftersmak.

Kvibille Grevé® 28 % 18 månader smakar kraftigt och fylligt med tydlig sötma, sälta, nötighet och umamikaraktär. Lång utvecklad eftersmak.

Kvibille Herrgård® 28 % 18 månader har en kraftig och aromatisk smak med frisk syra, brända toner och nötighet. Lång, mustig och stark eftersmak.

För att smak och konsistens ska komma till sin rätt bör osten vara rumstempererad.

Alla Kvibilles ostar tillverkas av svensk mjölk.

Ostarna finns i butik från vecka 45.

Cirkapris:
Kvibille Cheddar 500g, 135 kr per kilo
Kvibille Präst, Greve och Herrgård 460g, 115 kr per kilo.

För ytterligare information, bilder och produktprover kontakta:

Therese Klingström, Customer marketing manager speciality cheese, Arla Foods
Tel: 070-598 05 98, therese.klingstrom@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel: 08-789 52 13, 0768-798 513, mikael.lindgren@arlafoods.com

Roland Persson, kock och ostmästare
Tel: 070-772 61 54, roland@roland-persson.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76