Smultronställets förskola i Kristianstad finalist i Arla Guldko 2013: Köket är verksamhetens hjärta

Lästid
2 min
Publicerad
06 februari 2013
Kontakter:
Presskontakt

Med matglädjen i fokus, vällagad mat och ett långsiktigt arbete har Smultronställets förskola belönats med en finalplats i [Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/) 2013, i kategorin [Bästa Förskolekök](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013.

  • Vi är jätteglada över finalplatsen. Det är en stor bekräftelse för alla oss som arbetar här, säger Carina Hertrich, förskolechef på Smultronställets förskola i Kristianstad.

Kosten är en del av förskolans pedagogiska koncept och köket är hjärtat i verksamheten. Maten används som ett självklart verktyg i barnens utveckling och lärande. Genom att arbeta med kost och matglädje får förskolans 48 barn, utöver matkunskap, utveckla sin motorik, sitt ordförråd och sin förmåga att argumentera och kommunicera.

På Smultronställets förskola lagas all mat helt från grunden. Hel- och halvfabrikat väljer de helt och hållet bort till förmån för närproducerade, svenska råvaror.

  • Vi vill lägga en bra grund för barnen. Måltiden ska vara en positiv och trevlig upplevelse så vi jobbar mycket med måltidsmiljön. Ofta önskar barnen själva att vi ska lyssna på lugn musik eller att man bara ska få viska medan vi äter. Vi försöker göra allt vi kan för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat och måltid, säger Carina Hertrich.

På förskolan finns även grisar, får, getter, höns och kaniner. Dessa får barnen ta hand om varje dag. Från hönorna får de ägg som barnen själva hämtar och lämnar in till köket. Och den mat som eventuellt blir över matas djuren med.

Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år i Arla Guldko och juryn består av: Helena Ingvarsdotter/tidningen Förskola, Markus Aujalay/stjärnkock Winterviken, Karolina Sparring/kock och kokboksförfattare samt Leif Olausson och Carina Thorstorp, Arla Foods.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Förskolekök är Mariebo förskola i Jönköping och Gunghästen i Västerås. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Finalisterna i kategorin Bästa Förskolekök:

Smultronställets förskola, Kristianstad, Carina Hertrich, förskolechef, tel. 044-22 71 84, smultron.stallet@telia.com

Mariebo förskola, Jönköping, Ulrika Lindblad, förskolechef, tel. 076-788 94 48, ulrika.lindblad@jonkoping.se

Gunghästen, Västerås, Linda Pettersson, förskolekock, tel. 070-676 09 92, linda.pettersson@suravision.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76