Mariebo förskola i Jönköping finalist i Arla Guldko 2013: Variation är nyckeln till matglädje

Lästid
2 min
Publicerad
06 februari 2013
Kontakter:
Presskontakt

Mat lagad från grunden, engagerad personal och ett brinnande intresse för matglädje har gett Mariebo förskola en finalplats i [Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/) 2013, i kategorin [Bästa Förskolekök](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013.

  • Vi är jätteglada över att ha gått till final. Vi hoppas att vi på det här sättet kan vara en inspirationskälla för andra förskolor men även för alla andra som håller på med mat, säger Heidi Lihavainen, kock på Mariebo förskola i Jönköping.

Variation är en av förskolans nycklar till matglädje. Genom att låta de 70 barnen prova många olika smaker lär de sig också mer om mat. Kocken är alltid öppen för att prova nya rätter utifrån både barnens och föräldrarnas önskemål men värnar även om våra klassiska svenska rätter.

  • Idag lever vi i en ganska stressig tid och jag själv har inte tid att koka exempelvis dillkött i över två timmar när jag kommer hem på kvällen. Det tror jag inte att föräldrarna till barnen på den här förskolan heller har. Därför lagar jag ofta den sortens mat så att barnen får uppleva även de smakerna, säger Heidi Lihavainen.

Råvarorna väljs efter säsong och all mat lagas från grunden till förskolans 70 barn. På så sätt har de full kontroll på vad maten innehåller. Heidi är noga med att ta tillvara på all mat, inget går till spillo. Mat som blir över fryses ner och var sjätte vecka bjuds barnen på en stor buffé som innehåller många olika rätter. Därmed står Mariebo för en resursmedvetenhet både gällande miljö såväl som ekonomi.

Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år i Arla Guldko och juryn består av: Helena Ingvarsdotter/tidningen Förskola, Markus Aujalay/stjärnkock Winterviken, Karolina Sparring/kock och kokboksförfattare samt Leif Olausson och Carina Thorstorp/Arla Foods.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Förskola är förskolan Smultronstället i Kristianstad och förskolan Gunghästen i Västerås. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Finalisterna i kategorin Bästa Förskolekök:

Mariebo förskola, Jönköping, Ulrika Lindblad, förskolechef, tel. 076-788 94 48, ulrika.lindblad@jonkoping.se

Gunghästen, Västerås, Linda Pettersson, förskolekock, tel. 070-676 09 92, linda.pettersson@suravision.se

Smultronställets förskola, Kristianstad, Carina Hertrich, förskolechef, tel. 044-22 71 84, smultron.stallet@telia.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76