Lunds kommun och S:t Hansgården vinner Arla Guldko 2013 Bästa Miljöarbete

Lästid
2 min
Lunds kommun och S:t Hansgården vinner Arla Guldko 2013 Bästa Miljöarbete
Publicerad
25 april 2013
Kontakter:
Presskontakt

Lunds kommun och fritidsklubben S:t Hansgården visar tillsammans att kunskap och personligt engagemang ger resultat över förväntan för hållbarhetsarbetet. På torsdagskvällen fick de gemensamt ta emot priset som vinnare av Arla Guldko 2013 i kategorin Bästa Miljöarbete. Priset delades ut vid den stora finalen på Grand Hôtel i Stockholm.

  • Jag är överlycklig, och det är tack vare barnen jag är här. De ville tävla i Guldkon igen, säger Marianne Larsen-Charalabidou, föreståndare för S:t Hansgården.

  • Jag kan bara hålla med, det känns fantastiskt bra, en bekräftelse på vårt arbete, säger Maria Ivansson, projektledare EMIL, Lunds kommun.

Finalen av Arla Guldko 2013 hölls traditionsenligt på Grand Hôtel i Stockholm där fem vinnare korades i var sin tävlingskategori. Juryns motivering till S:t Hansgårdens och Lunds kommens gemensamma vinst lyder:

”Tack vare tydlig strategi med visionära mål samt en god uppföljning ger man sina medarbetare frihet att utforma verksamheter som gynnar stort och litet både nu och i framtiden.”

S:t Hansgården är en fritidsklubb med miljöprofil där runt 150 barn tillbringar sin fritid efter skolan. Barnen får vara delaktiga i hela gårdens skötsel. Det var också barnen som bestämde att man för andra året i rad skulle tävla i Arla Guldko. I Lunds kommun serveras varje dag 21 000 måltider på skolor och förskolor av en personal med stort intresse miljöfrågor. En hjälp i arbetet är projektet EMIL, ekologisk mat i Lunds kommun, som ger stöd åt köken och övriga verksamheter i kommunen som köper in ekologiska livsmedel.

Övriga finalister i kategorin Bästa Miljöarbete är kostenheten Södertälje kommun och Clarion Hotel Sign, Stockholm.

Juryn för Bästa Miljöarbete: Björn Almér/Barista Fair Trade Coffee,vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Miljöarbete, David Kallòs/Restaurang Brogatan, Elin Rydström/ekologisk lantbrukare, Magnus Ek/kock, Oaxen, Per Rosengren/Saltå Kvarn AB samt Dick Due-Pedersen/Arla Foods.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/evenemang/guldko/.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

S:t Hansgården, Marianne Larsen-Charalabidou, föreståndare, tel. 046-35 53 20,marianne.larsen@lund.se

Lunds kommun, Maria Ivansson, projektledare EMIL, tel. 046-359 44 71, maria.ivansson@lund.se

Vinnare i övriga kategorier:
Bästa Matglädjeskola: Fågelviksgymnasiet, Tibro
Bästa Snabbmål: Gourmetkorv, Göteborg
Bästa Förskolekök: Gunghästen, Västerås
Bästa Matglädjebutik: Sabis Fältöversten, Stockholm

Prisutdelning och presentationsfilmer på samtliga finalister finns på Youtube:
www.youtube.com/user/ArlaSverige

Här kan du ladda ner högupplösta filmklipp från Arla Guldkos prisceremoni:
Film från prisutdelningen Bästa Snabbmål

Film från prisutdelningen Bästa Matglädjebutik

Film från prisutdelningen Bästa Matglädjeskola

Film från prisutdelningen Bästa Miljöarbete

Film från prisutdelningen Bästa Förskolekök

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76