Lunds kommun och S:t Hansgården finalist i Arla Guldko 2013

Lästid
2 min
Publicerad
06 februari 2013
Kontakter:
Presskontakt

Lunds kommun arbetar övergripande med hållbarhet och fritidsklubben S:t Hansgården gör det bokstavligen med händerna i jorden. Tillsammans visar de att kunskap och personligt engagemang ger resultat över förväntan för hållbarhetsarbetet. Nu har de gemensamt gått till final i [Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/) 2013, i kategorin [Bästa Miljöarbete](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013.

S:t Hansgården är en fritidsklubb med miljöprofil där runt 150 barn tillbringar sin fritid efter skolan. Gården har även öppen verksamhet och lektionsverksamhet för skolor inom Lunds stad. Barnen får vara delaktiga i hela gårdens skötsel, allt från att bestämma vad som ska odlas och vad man ska göra med det, till att sitta med i den nybildade styrelsen som ansvarar för gårdens kaniner. Tanken är att barnen ska träna sig i att ta ansvar både för sig själva och sin omgivning. Det är andra året i rad som S:t Hansgården lyckats ta sig till final i Arla Guldko Bästa Miljöarbete.

  • Vi vill vara med igen därför att barnen får ut så mycket av tävlingen. De får stor uppmärksamhet och ser nog med lite nya ögon på det de gör här. De blir stolta. Barnen och vi tycker att det är fantastiskt att vi är med i finalen även i år, säger Marianne Larsen-Charalabidou, föreståndare för S:t Hansgården.

I Lunds kommun serveras varje dag 21 000 måltider på skolor och förskolor. Kommunen satte som mål för sex år sedan att år 2012 ska 40 procent av de livsmedel som köps in av kommunens enheter vara ekologiskt producerade. Det nåddes redan år 2011. En hjälp i arbetet är projektet EMIL, ekologisk mat i Lunds kommun, som ger stöd åt köken och övriga verksamheter i kommunen som köper in ekologiska livsmedel. Alla verksamheter är själva ansvariga för att nå målen och allt ska rymmas inom budget, vilket man lyckats med mycket väl. För fjärde året i rad är Lunds kommun bäst i Sverige på ekologiska inköp (Ekomatsligan).

  • Personalen i våra kök har ett genuint matintresse och stort engagemang för miljöfrågor. Särskilt S:t Hansgården som har en holistisk syn och arbetssätt. Arla Guldko-tävlingen är en enorm inspiration för alla. Vårt arbete blir uppmärksammat och synliggjort, säger Maria Ivanssson, projektledare EMIL.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete är Clarion Hotel Sign i Stockholm och kostenheten Södertälje kommun. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Förskolekök samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Juryn för Bästa Miljöarbete består av: Björn Almér/Barista Fair Trade Coffee,vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Miljöarbete, David Kallòs/Restaurang Brogatan, Elin Rydström/ekologisk lantbrukare, Magnus Ek/kock, Oaxen, Per Rosengren/Saltå Kvarn AB samt Dick Due-Pedersen/Arla Foods.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete
S:t Hansgården, Marianne Larsen-Charalabidou, föreståndare,
tel. 046-35 53 20, marianne.larsen@lund.se
Lunds kommun, Maria Ivansson, projektledare EMIL,
tel. 046-359 44 71, maria.ivansson@lund.se

Kostenheten Södertälje kommun,
Elin Waltersson, resultatenhetschef,
tel. 08-523 069 75, elin.waltersson@sodertalje.se

Clarion Hotel Sign, Gustav Stenbeck,
miljöchef Nordic Choice Hotels,
tel. 070-301 51 40, gustav.stenbeck@choice.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76