Kungsklockan i Säter finalist i Arla Guldko 2013: ”Nu lagar vi riktig mat”

Lästid
2 min
Publicerad
06 februari 2013
Kontakter:
Presskontakt

Efter tre års hårt arbete, ständig kompetensutveckling och ett brinnande engagemang för matglädje har Kungsklockan nu fått sin efterlängtade finalplats i [Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/) 2013, i kategorin [Bästa Matglädjeskola](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013.

  • Det känns jättebra! Att komma till semifinal var en vinst för oss. Att vi skulle gå till final fanns inte på kartan, säger Anette Wengelin, kökschef på Klockarskolans restaurang Kungsklockan i Säter.

För tredje året i rad ställer Kungsklockan upp i Arla Guldko. Allt började med en enkätundersökning bland eleverna som visade att en förändring av skolmaten var ett måste. Sedan dess har de jobbat hårt med ständig kompetensutveckling, inspirationsdagar och en fast beslutsamhet att skapa matglädje varje dag.

  • Vi har gjort många förändringar under de senaste tre åren och vi fortsätter förbättra oss hela tiden. Vi tänker inte ge oss förrän titeln Bästa Matglädjeskola är vår, säger Anette Wengelin, kökschef.

Idag lagas allt från grunden. Varje dag serveras en huvudrätt, en vegetarisk rätt och en soppa till skolans 800 elever. De bakar även eget bröd och har en stor salladsbuffé.

  • Vi vill visa eleverna hur riktig mat ska smaka. Den färdigköpta maten smakar ofta likadant alltihopa. Vi panerar exempelvis all vår fisk själva men ibland får vi ändå förfrågningar om fiskpinnar från eleverna. Då får vi berätta om vårt arbete med matglädje och att vi inte kommer gå tillbaka till helfabrikat. Nu lagar vi riktig mat, säger Anette Wengelin.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av: Ingela Oster/Runstensskolan vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Matglädjeskola, Agneta Renmark/dietist och frilansfournalist, Paul Svensson/stjärnkock, Annika Unt Widell/Skolmatens Vänner, samt Monica Sander och Carina Thorstorp/Arla Foods.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola är Eriksdalskolan i Skövde och Fågelviksgymnasiet i Tibro. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Snabbmål , Bästa Förskolekök samt Bästa Matglädjebutik. Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola:

Kungsklockan, Säter, Anette Wengelin, kökschef tel. 0225-55 237, aanette.wengelin@kommun.sater.se

Eriksdalskolan, Skövde, Helena Gustavsson, ansvarig måltidsenheten, tel. 0705-15 82 06, helena.a.gustavsson@skovde.se

Fågelviksgymnasiet, Tibro, Carina Andersson, driftansvarig kock, tel. 0504-18 232, carina.andersson@tibro.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76