Kostenheten Södertälje kommun finalist i Arla Guldko 2013: ”Vi vågar testa nytt”
- Lästid
- 2 min
- Publicerad
- 06 februari 2013
- Kontakter:
- Presskontakt
Målinriktat, engagerat och mod att testa nya idéer. Det sammanfattar hur kostenheten i Södertälje kommun arbetar med hållbarhet. Nu har de för andra året i rad lyckats ta sig till final i den prestigefyllda tävlingen[Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/) 2013, i kategorin [Bästa Miljöarbete.](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/tavlingskategorier/) Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013.
- Det är fantastiskt att vi har kommit till final igen, det är ju ett kvalitetsbevis för allas dagliga arbete i köken, säger Elin Waltersson, resultatenhetschef för kostenheten Södertälje kommun.
Kostenheten har ansvar för personal och budget för alla kommunala kök i Södertälje; förskolor, skolor och äldreomsorg. Det handlar om närmare 17 000 måltider varje dag som 73 tillagningskök och 16 mottagarkök ansvarar för. Mer ekologiska råvaror, minskat svinn och minskad mängd kött är prioriterade mål som följs upp med hjälp av arbetsfilosofin Lean, i varje kök. De övergripande målen sätts tillsammans med kökscheferna och alla kök arbetar för att nå dem utifrån sina egna förutsättningar. De gör sin egen meny och kan då ta tillvara på rester, säsongsanpassa och ändra menyn efter gästernas önskemål.
- Vårt mål att bland annat bananer, kaffe, kakao och te till 100 procent ska vara fairtrade har vi i princip nått. Målet att hälften av alla livsmedelsinköp ska vara ekologiska är vi på god väg att nå, idag är det 47 procent. För att fortsätta utveckla vårt hållbarhetsarbete satsar vi nu extra mycket på att även i framtiden få personal med rätt kompetens. Storkök har förändrats, det krävs mycket mer kunskap idag, särskilt hos kockarna, säger Elin Waltersson.
Hållbarhetsarbetet består av tre delar, miljö, personal och ekonomi. Ledningen samordnar och stödjer utan detaljstyrning. Mycket samarbete och kunskapsutbyte sker också mellan köken, de har ett väl fungerande nätverk. Och en stor frihet för alla att hitta egna lösningar.
- Vi är väldigt stolta över att alla kök är sin egen restaurang, att de kan hitta på egna kreativa lösningar. Vi tror att det skapar en större stolthet bland våra medarbetare, gör det enklare för gäster att påverka vad som serveras, minskar svinn, främjar högre kvalitet, ja, listan kan göras lång, säger Elin Waltersson.
De två andra finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete är Lunds kommun och S:t Hansgården i Lund gemensamt och Clarion Hotel Sign i Stockholm. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Förskolekök samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.
Juryn för Bästa Miljöarbete består av: Björn Almér/Barista Fair Trade Coffee, vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Miljöarbete, David Kallòs/Restaurang Brogatan, Elin Rydström/ekologisk lantbrukare, Magnus Ek/kock Oaxen, Per Rosengren/Saltå Kvarn AB samt Dick Due-Pedersen/Arla Foods
Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.
För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete
Kostenheten Södertälje kommun
Elin Waltersson, resultatenhetschef
tel. 08-523 069 75, elin.waltersson@sodertalje.se
Clarion Hotel Sign, Stockholm
Gustav Stenbeck, miljöchef Nordic Choice Hotels
tel. 070-301 51 40, gustav.stenbeck@choice.se
S:t Hansgården, Lund, Marianne Larsen-Charalabidou, föreståndare
tel. 046-35 5320, marianne.larsen@lund.se
Lunds kommun, Maria Ivansson, projektledare EMIL
tel. 046-359 44 71, maria.ivansson@lund.se