Förskolan Gunghästen i Västerås vinner Arla Guldko 2013 Bästa Förskolekök

Lästid
2 min
Förskolan Gunghästen i Västerås vinner Arla Guldko 2013 Bästa Förskolekök
Publicerad
25 april 2013
Kontakter:
Presskontakt

Deras målmedvetna arbete och övertygelse om att alla barn har rätt till sin egen tog dem hela vägen till toppen.  På torsdagskvällen fick förskolan Gunghästen i Västerås ta emot priset som vinnare av **Arla Guldko 2013** i kategorin **Bästa Förskolekök**. Priset delades ut vid den stora finalen på Grand Hôtel i Stockholm.

- Tusen, tusen tack! Det här hade vi aldrig trott, eller jo det hade jag nog. Vi har helt otroliga barn som älskar Lindas mat, och vinsten är ju också ett bevis, säger Eva Johansson på Gunghästen.

Finalen av Arla Guldko 2013 hölls traditionsenligt på Grand Hôtel i Stockholm där fem vinnare korades i var sin tävlingskategori. Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år i Arla Guldko. Juryns motivering till förskolan Gunghästens vinst lyder:

”Arbetssättet genomsyras av en entusiasm som får matglädjen att blomma i varje vrå! Måltiden är en glädjefylld del av vardagen och pedagogiken. Barnen lotsas med varsam hand genom matäventyret. Utforskar, upptäcker och gläds när alla sinnen får var med och utvecklas. Här finns god mat, stor variation, engagemang och passion, samt en stor portion kunskap om vad som är nyttigt och bra - ett föredöme, helt enkelt.”

I köket på förskolan Gunghästen lagas all mat från grunden till de 31 barnen. Förskolan har under lång tid arbetat målmedvetet för att ge barnen en bra grund när det gäller kost och matglädje samt integrerat kosten som en viktig del i verksamheten. De jobbar med en metod som kallas Sapere, som betyder att alla barn har rätt till sin egen smak och sinnen.

Övriga finalisterna i kategorin Bästa Förskolekök är Mariebo förskola i Jönköping och Smultronställets förskola i Kristianstad.

Juryn för Bästa Förskolekök: Helena Ingvarsdotter/tidningen Förskola, Markus Aujalay/stjärnkock Winterviken, Karolina Sparring/kock och kokboksförfattare samt Leif Olausson och Carina Thorstorp, Arla Foods.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/evenemang/guldko/.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Gunghästen, Västerås, Linda Pettersson, förskolekock, tel. 070-676 09 92, linda.pettersson@suravision.se

Vinnare i övriga kategorier:
Bästa Miljöarbete: S.t Hansgården och Lunds kommun
Bästa Matglädjeskola: Fågelviksgymnasiet, Tibro
Bästa Snabbmål: Gourmetkorv, Göteborg
Bästa Matglädjebutik: Sabis Fältöversten, Stockholm

Prisutdelning och presentationsfilmer på samtliga finalister finns på Youtube:
www.youtube.com/user/ArlaSverige

Här kan du ladda ner högupplösta filmklipp från Arla Guldkos prisceremoni:
Film från prisutdelningen Bästa Snabbmål

Film från prisutdelningen Bästa Matglädjebutik

Film från prisutdelningen Bästa Matglädjeskola

Film från prisutdelningen Bästa Miljöarbete

Film från prisutdelningen Bästa Förskolekök

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76