Förskolan Gunghästen i Västerås finalist i Arla Guldko 2013: ”Mat ska vara lustfyllt”

Lästid
2 min
Publicerad
06 februari 2013
Kontakter:
Presskontakt

Personalen på förskolan Gunghästen anser att alla barn har rätt till sin egen smak och att måltiden ska vara lustfylld. Denna övertygelse har gett dem en finalplats i [Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/) 2013 i kategorin [Bästa Förskolekök](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013 .

I köket på förskolan Gunghästen lagas all mat från grunden till de 31 barnen. Ute på gården står det egna växthuset där barnen själva väljer vilka grönsaker de ska odla. På så sätt får de se matens hela väg från jord till bord. Nu till våren gror bland annat majs, bönor, broccoli och tomater.

  • Det är överväldigande att vi tagit oss till final. Det är en fantastisk bekräftelse på att vi gör ett bra jobb, säger Linda Pettersson, förskolekock på Gunghästen i Västerås.

Förskolan har under lång tid arbetat målmedvetet för att ge barnen en bra grund när det gäller kost och matglädje samt integrerat kosten som en viktig del i verksamheten. De jobbar med en metod som kallas Sapere. Det betyder att alla barn har rätt till sin egen smak och sina sinnen. Varje vecka får barnen smaka, titta, lukta, känna och till och med lyssna på olika råvaror. De får sedan sätta ord på vad de upplever. Något som markant utvecklat barnens förmåga att uttrycka sig.

  • Det viktigaste för oss är att lägga en bra grund för barnen. Mat ska vara lustfyllt och inte kännas som ett tvång. Ingen kan tycka om alla smaker och det är helt ok, säger Linda Pettersson.

Barnen kommer ofta till köket och önskar sina favoriträtter. Efter mycket påtryckningar från både föräldrar och barn har Linda nu gjort ett eget recepthäfte med några av hennes populäraste recept. En av barnens absoluta favoriter är ugnsbakad lax med rosépeppar, pressad potatis och brytbönor.

Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år i Arla Guldko och juryn består av: Helena Ingvarsdotter/tidningen Förskola, Markus Aujalay/stjärnkock Winterviken, Karolina Sparring/kock och kokboksförfattare samt Leif Olausson och Carina Thorstorp, Arla Foods.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Förskolekök är Mariebo förskola i Jönköping och Smultronställets förskola i Kristianstad. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Finalisterna i kategorin Bästa Förskolekök:

Gunghästen, Västerås, Linda Pettersson, förskolekock, tel. 070-676 09 92, linda.pettersson@suravision.se

Mariebo förskola, Jönköping, Ulrika Lindblad, förskolechef, tel. 076-788 94 48, ulrika.lindblad@jonkoping.se

Smultronställets förskola, Kristianstad, Carina Hertrich, förskolechef, tel. 044-22 71 84, smultron.stallet@telia.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76