Finalisterna utsedda i Arlas Kladdkakerace 2013

Lästid
2 min
Finalisterna utsedda i Arlas Kladdkakerace 2013
Publicerad
18 september 2013
Kontakter:
Presskontakt

Sex finalister har utsetts i Arlas Kladdkakerace - tävlingen för bakglada barn mellan 10 och 14 år. Det är åttonde året i rad som tävlingen arrangeras och i år har Kladdkakeracet återigen slagit rekord i antalet anmälningar då över hundra recept skickats in till tävlingsjuryn. Finalen i Arlas Kladdkakerace äger rum under Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 5 oktober.

Kladdkaka är ett av de mest omtyckta bakverken i Sverige. Det är också det mest populära receptet på arla.se och intresset ökar stadigt. Arlas Kladdkakerace arrangeras i syfte att sprida bakglädje hos barn och uppmuntra till nya spännande kladdkakerecept.

– Bak- och skaparglädjen hos barnen går inte att ta miste på. Trots att kladdkaka är en av Sveriges mest bakade kakor så får vi varje år in tävlingsbidrag med smaker och varianter som är helt nya, säger Catarina Molin Österlund, projektledare för Arlas Kladdkakerace.

Finalen i Kladdkakeracet är uppdelad i två 30-minutersomgångar med tre deltagare i respektive omgång. De tävlande bakar sina kladdkakor efter eget recept, bland annat tävlar en lakrits- och fudgekaka med hjortrongrädde mot en kladdkaka med popcorn, cashewnötter och kolasås. Bakandet av kladdkakorna sker inför publik och Chokladfestivalarrangörerna och stjärnkonditorerna Magnus Johansson och Tony Olsson finns närvarande som extra hjälp. Finalisterna får sedan sina bakverk bedömda av en finaljury.

– I år är det en väldig spridning på innehållet och utformningen av kladdkakorna, säger Catarina Molin Österlund. Men vi har kunnat urskilja två olika trender bland de inskickade bidragen. En trend är den maffiga kladdkakan med många ingredienser såsom godis och snacks. Den andra trenden vi sett är en enklare kladdkaka men med ett ökat fokus på tillbehören och hur smakerna i både kakan och tillbehöret kompletterar varandra. Båda trenderna är lika spännande som välkomna inslag i tävlingen.

En jury bestående av bland annat representanter från Arla och Chokladfestivalen samt Årets Konditor 2013 smakar och bedömer de tävlande bidragen. Den som till sist kan titulera sig vinnare av Arlas Kladdkakerace 2013 kommer att få en spännande dag hos Magnus Johanssons Bageri & Konditori i Stockholm. Samtliga finalrecept blir publicerade på arla.se och dessutom får finalisterna den senaste kokboken Höstmat från Arla Köket, boken Lyckas med choklad av Magnus Johanssons, ett diplom, en pokal samt tävlingskläder i form av Chokladfestivalrock, förkläde och mössa.

Finalisterna i Arlas Kladdkakerace 2013 är:

 • Linn Lindgren, 13 år från Bromma i Stockholm
  Tävlingsbidrag: ”Lakrits- och fudgekaka med hjortrongrädde”
 • Hedvig Isacson, 13 år från Mölndal
  Tävlingsbidrag: ”Kladdkaka med hasselnötskaramell”
 • Stina Ström Åhl, 10 år från Falun i Dalarna
  Tävlingsbidrag: ”MAD-kladdkaka” (Minimarshmallows, Apelsin, Dumle)
 • Augusta Andersson, 11 år från Malmö
  Tävlingsbidrag: ”Limekladdkaka med limeyoghurt”
 • Emilia Eleonora Carlsson, 14 år från Osby i Skåne
  Tävlingsbidrag: ”Kladdkaka med popcorn, cashewnötter och kolasås”
 • Clara Tornbrant, 11 år från Trollhättan
  Tävlingsbidrag: ”Claras kladdiga apelsin- och pistagenötskaka”

I juryn ingår:
Martin Isaksson, Chokladfabriken
Årets Konditor 2013 (utses dagen innan Kladdkakeracet)
Lena Bensryd, ansvarig Arla provkök
Calle Isaksson, mat- och bakglad 11-åring
Joakim Olsson, mat- och bakglad 13-åring
Ola Gustafsson, 11 år, vinnare Kladdkakeracet 2012
Pernilla Lyck, Kladdkakeracets ambassadör och bloggare på bliminjast.se

För mer information om kladdkakeracet:
www.arla.se/evenemang/kladdkakeracet

Två av Kladdkakeracets finalister har bloggar, följ dem på:
Linn Lindgren, Bromma: http://byjuliaandlinn.blogg.se
Emilia Eleonora Carlsson, Osby: http://minkokbok.devote.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76