Eriksdalskolan i Skövde finalist i Arla Guldko 2013: ”Viktigt att lägga tid och omsorg på maten”

Lästid
2 min
Publicerad
06 februari 2013
Kontakter:
Presskontakt

Med matglädje ut i fingerspetsarna, innovativa idéer och ett arbetslag som jobbar mot samma mål har Eriksdalskolan belönats med en finalplats i[Arla Guldko](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/) 2013, i kategorin [Bästa Matglädjeskola](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013.

  • Det känns helt underbart! Vi hoppas att det här ska kunna lyfta hela skolan, säger Veronica Andersson Leijon, kock på Eriksdalskolan i Skövde.

Personalen i Eriksdalskolans kök lagar mat med hög kvalitet, och det innebär mat lagad från grunden med färska och fräscha råvaror. Man ser på skolrestaurangen som på vilken restaurang som helst, gästerna ska lockas med välsmakande mat, trevlig miljö och ett professionellt bemötande.

  • Vi tycker att det är viktigt att eleverna känner lugn och trygghet när de kommer in i matsalen. Vi har gjort flera mindre rum inne i matsalen för att skapa trivsel och ro. Miljön runt omkring måltiden är minst lika viktig som själva maten, säger Veronica Andersson Leijon.

En av elevernas absoluta favoriträtter är det helstekta kött som fått stå i ugnen på 73 grader under natten. Därefter tas buljongen från ugnsbläcket och görs till en god gräddsås. Till det serveras klyftpotatis och grönsaker.

  • Vi strävar efter att laga all mat helt från grunden. Vi tycker det är viktigt att lägga både tid och omsorg på maten. Vi tror att alla kan göra som vi och laga mat från grunden. Det handlar mest om planering och att alla i köket är med och hjälps åt, säger Richard Johansson, kock på Eriksdalskolan.

Varje dag serveras en huvudrätt, en vegetarisk rätt och en soppa till skolans 400 elever. Det finns även en stor salladsbuffé där höjden på disken anpassats för att passa även de allra minsta barnen. Utöver lunchen lagar köket både frukost- och mellanmålsbuffé.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av: Ingela Oster/Runstensskolan vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Matglädjeskola, Agneta Renmark/dietist och frilansjournalist, Paul Svensson/stjärnkock, Annika Unt Widell/Skolmatens Vänner, samt Monica Sander och Carina Thorstorp/Arla Foods.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola är Kungsklockan i Säter och Fågelviksgymnasiet i Tibro. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Snabbmål, Bästa Förskolekök och Bästa Matglädjebutik. Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola:
Eriksdalskolan, Skövde, Helena Gustavsson, ansvarig måltidsenheten 
tel. 0705-15 82 06, helena.a.gustavsson@skovde.se

Fågelviksgymnasiet, Tibro, Carina Andersson, driftansvarig kock 
tel. 0504-18 232, carina.andersson@tibro.se

Kungsklockan, Säter, Anette Wengelin, kökschef
tel. 0225-55 237, anette.wengelin@kommun.sater.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76