Clarion Hotel Sign i Stockholm finalist i Arla Guldko 2013: Smarta lösningar gör skillnad

Lästid
2 min
Publicerad
06 februari 2013
Kontakter:
Presskontakt

Hur kan man minska matsvinnet utan att gästen märker det? Clarion Hotel Sign i Stockholm har löst det smart och enkelt – mindre tallrik. Det är bara ett exempel på hotellets omfattande och långsiktiga hållbarhetsarbete som nu tagit dem till final i [Arla Guldko 2013](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/) i kategorin [Bästa Miljöarbete](http://www.arla.se/evenemang/arla-guldko/tavlingskategorier/). Vinnarna koras vid den stora finalen den 25 april 2013.

  • Finalplatsen är verkligen roligt för hotellets serviceproffs, alltså medarbetarna. Alla är engagerade i hållbarhetsarbetet, de bidrar med idéer och tycker till, och så måste det vara för att arbetet med miljöfrågor ska vara självklar i vardagen. Att vardagsarbetet då belönas i en tävling, är peppande, säger Gustav Stenbeck, miljöchef på Nordic Choice Hotels.

Clarion Hotel Sign ingår i den globala hotellkedjan Choice. Samtliga hotell mäter kontinuerligt hållbarhetsarbetet inom fem områden; matsvinn och avfall, el, vatten, kemikalier samt transporter. Varje hotell har friheten att fokusera på sin egen hjärtefråga när det gäller hållbarhetsarbete, och för Clarion Hotel Sign i Stockholm är det matavfall. De goda och generösa bufféborden uppskattas av hotellgästerna, men tidigare var matsvinnet omfattande. Hotellet har 558 rum och omsätter stora mängder livsmedel. För att minska svinnet från bufféerna bytte man först ut serveringsskedarna på bordet mot gafflar. Då blev det enklare att ta lite mindre utan att man som gäst tänkte på det. Sedan bytte hotellet ut tallrikarna, från 24 cm till 21 cm i diameter. Gästerna blir fortfarande lika mätta och nöjda, men matsvinnet har minskat.

  • Vi lät ett norskt institut göra en studie som visade att matsvinnet minskade med 20 procent. Studien visade också att även tränade nutritionister hade svårt att beräkna rätt mängd mat på de stora tallrikarna, till skillnad mot de mindre tallrikarna. Den här geniala idén kom från köksmästaren på Clarion Hotel Sign, berättar Gustav Stenbeck.

På Clarion Hotel Sign erbjuds gästerna en komplett ekologisk frukostbuffé. Bara mängden ägg på buffén rör sig om 2-3 000 per dag, alla ekologiska. Det gör skillnad.

  • Vi har även börjat titta på hur vi ska utöka vårt ekologiska sortiment. Till exempel att alltid kunna erbjuda goda ekologiska alternativ på luncher, middagar och roomserviceutbud. Jag är säker på att vi tillsammans med våra serviceproffs kommer att lösa det på ett smart sätt, avslutar Gustav Stenbeck.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete är Lunds kommun och S:t Hansgården i Lund gemensamt och kostenheten Södertälje kommun. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Förskolekök samt Bästa Matglädjebutik. Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år. Vinnarna i Arla Guldko 2013 koras vid den stora finalen den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Juryn för Bästa Miljöarbete består av: Björn Almér/Barista Fair Trade Coffee, vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Miljöarbete, David Kallòs/Restaurang Brogatan, Elin Rydström/ekologisk lantbrukare, Magnus Ek/ kock Oaxen, Per Rosengren/Saltå Kvarn AB samt Dick Due-Pedersen/Arla Foods.

Om Arla Guldko

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma och belöna dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Vinnarna i respektive tävlingskategori får statyetten Arla Guldko, utbildningsstipendium på 25 000 kr samt exklusivt diplom. Övriga tävlanden som deltar i finalen får diplom och utbildningsbidrag på 5 000 kr. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete
Clarion Hotel Sign
Gustav Stenbeck, miljöchef Nordic Choice Hotels
tel. 070-301 51 40, gustav.stenbeck@choice.se

Kostenheten Södertälje kommun
Elin Waltersson, resultatenhetschef
tel. 08-523 069 75, elin.waltersson@sodertalje.se

S:t Hansgården, Marianne Larsen-Charalabidou,föreståndare
tel. 046-35 53 20, marianne.larsen@lund.se
Lunds kommun, Maria Ivansson, projektledare EMIL
tel. 046-359 44 71, maria.ivansson@lund.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76