Arlas populära milda ostar blir Familjefavoriter

Lästid
1 min
Arlas populära milda ostar blir Familjefavoriter
Publicerad
26 september 2013
Kontakter:
Presskontakt

Gouda, Edamer, Port Salut och Jämtgård är alla milda ostar som är mycket populära bland barnfamiljer. För att göra det enkelt att hitta de pris- och familjevänliga ostarna i butikens osthylla får de nu gemensam design och det gemensamma namnet [Familjefavoriter](http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/familjefavoriter/). Ostarna är milda med olika smak för variation av den populära ostmackan till frukost.

Ost är ett av våra populäraste smörgåspålägg. I Sverige äter vi drygt 18 kilo ost per år och person, vilket placerar Sverige på en tiondeplats i världen. Tretton av de arton kilo ost vi äter är hårdost.1) Mild hårdost är populärast i norra delen av Sverige, där sex av tio äter mild ost fler än en gång i veckan. I södra Sverige äter knappt fyra av tio mild ost lika ofta.2)  Yngre vuxna, mellan 20 och 29 år,  är generellt mer positiva till mild ost, medan äldre är mer intresserade av lagrad ost. 2)

Arla har identifierat vad som är viktigt för konsumenten när det gäller mild ost. Det är mild smak, variation, värde för pengarna och att osten ska passa hela familjen. Gouda, Edamer, Port Salut och Jämtgård är en variation av milda ostar av hög kvalitet med olika smaker. För att göra det här sortimentet tydligare för konsumenten har ostarna nu fått ett gemensamt utseende och namnet Arla Familjefavoriter.

Jämtgård på kavring, Edamer på frallan, Gouda på knäckebröd och Port Salut på rågbröd – eller tvärtom? Det går att variera de milda ostarna hur som helst och det är också tanken bakom Arla Familjefavoriter. En undersökning från TNS SIFO visar att fyra av tio svenskar har två eller fler ostar hemma, för att få variation och för att familjemedlemmarna gillar olika smaker. Undersökningen visar också att det man helst har på sin smörgås tillsammans med ost är smör, följt av gurka och därefter skinka.2)

Gouda, Edamer och Jämtgård tillverkas på Arlas mejeri i Östersund. Port Salut tillverkas av Arla i Danmark. Arla Familjefavoriter finns i butik från september. Cirkapriset är 65 kr per kilo per ost.

1*) I topp i världen när det gäller ostkonsumtion ligger Grekland med nästan 30 kilo per person och år. Frankrike hamnar på andra plats med drygt 24 kilo ost per person och år. På tredje plats kommer Tyskland med en konsumtion på drygt 22 kilo.* Källa: Arla Foods.

2*) TNS SIFO 2010.* "Report: Category understanding and POW-segmentation of the Swedish yellow cheese market" från tns consumer 2010-05-11.

För ytterligare information, kontakta:

Sara Götesson, Brand Manager Yellow Cheese Arla Foods
Tel: 08-789 50 43, 076-626 29 06
sara.gotesson@arlafoods.com

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Foods
Tel: 08-789 52 13, 0768-798 513
mikael.lindgren@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76